Grabar-Kitarović: Milanović mi nije čestitao pobjedu

Region
Grabar-Kitarović: Milanović mi nije čestitao pobjedu
Na dužnost će stupiti posljednjeg dana mandata odlazećeg predsjednika Josipovića.

Nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da joj hrvatski premijer Zoran Milanović nije čestitao pobjedu.

Nakon izbora za predsjednicu Hrvatske, prvu u historiji države, Kolinda Grabar-Kitarović je za Novu TV otkrila da joj premijer Zoran Milanović nije čestitao pobjedu i poručila da će ga nazvati ukoliko on to ne učini u nekoliko narednih dana.

Za razliku od Milanovića, aktuelni predsjednik Ivo Josipović i protivkandidat u trci za mjesto na Pantovčaku, nazvao ju je i čestitao pobjedu. 

"Razgovarali smo vrlo kulturno, vrlo civilizovano, vrlo normalno. Razgovarat ćemo i dalje. Ja cijenim njegov rad kao bivšeg predsejdnika Republike Hrvatske. Cijenim isto tako i njegove birače koji su dali glas njemu u ovom krugu", navela je Grabar-Kitarović. 

Kako je naglasila, prenosi "Jutarnji list", ne želi biti "isključiva, već uključiva". 

"Želim okupljati, a ne dijeliti. Krenut ćemo polako u razgovore o jednoj normalnoj, civilizovanoj predaji kancelarije", izjavila je novoizabrana predsjednica najmlađe članice Evropske unije. 

Prema hrvatskom zakonu, na dužnost će stupiti posljednjeg dana mandata odlazećeg predsjednika Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

Ne propustite