Čelnici Formule 1 dali zeleno svjetlo za uvođenje novog sistema kvalifikacija

Automoto
Čelnici Formule 1 dali  zeleno svjetlo za uvođenje novog sistema kvalifikacija
Prijedlog o promjeni sistema kvalifikacija podnijeta je nedavno, a zvanično je u petak odobren od strane Svjetskog saveta za auto-moto sport.

Čelnici Formule 1 dali su zeleno svjetlo za uvođenje novog sistema kvalifikacija od ovogodišnjeg šampionata.

Iako je prvi čovjek Bernie Ecclestone nagovijestio da bi takav sistem na snagu mogao da stupi tek od pete trke, to se neće desiti, već ćemo nove ‘lude’ kvalifikacije vidjeti već od otvaranja sezone – Velike nagrade Australije, koja je zakazana za 20. mart.

Prijedlog o promjeni sistema kvalifikacija podnijeta je nedavno, a zvanično je u petak odobren od strane Svjetskog saveta za auto-moto sport. To tijelo je odlučilo da ignoriše prijedloge da se nešto promijeni u eliminacionom sitemu, da bi se izbjegla prazna staza na kraju kvalifikacija. 

Kvalifikacije će i dalje trajati 60 minuta i sastojati se iz tri dijela, ali će po novom sistemu na svakih 90 sekundi biti eliminisan po jedan vozač, prenosi B92. 

U prvom dijelu, koji će trajati 16 minuta, biće eliminisana sedmorica vozača, isto kao i drugom, trajanja od 15, minuta, što znači da će u posljednjem ostati osmorica. U posljednjih 14 minuta, redom će biti eliminisan po jedan vozač, a najbrža dvojica će se potom boriti za pol poziciju. 

Većina vozača iskazala je negodovanje zbog takve promjene, navodeći strah da će kvalifikacije postati previše komplikovane za one koji ih gledaju. Također, postoji zabrinutost da posljednji minuti neće biti mnogo uzbudljivi ukoliko vozači istroše svježe pneumatike i ne budu u mogućnosti da budu brži kada bude najpotrebnije.

Ne propustite