Šta je SINDROM IRITABILNOG KOLONA?

Priručnik bolesti
Šta je SINDROM IRITABILNOG KOLONA?
Sindrom iritabilnog kolona manifestuje se bolovima u crijevu u kombinaciji sa proljevom bez teže bolesti.

Šta je KOLON?

Kolon je naziv za debelo crijevo koje povezuje dio tankog crijeva (ileum) sve do crijevnog izlaza (anus). Debelo crijevo započinje tzv. slijepim crijevom ili cekumom na kojem se nalazi crvuljak (apendix), nastavlja se uzlaznim dijelom debelog crijeva, zatim poprečni kolon i konačno silazni, koji prelazi u sigmu i završava izlazim crijevom (rektum).

kolon

Šta je SINDROM IRITABILNOG KOLONA?

Sindrom iritabilnog kolona manifestuje se bolovima u crijevu u kombinaciji sa proljevom bez teže bolesti. Drugi naziv za ovu bolest je spastički kolon ili neurogeni proljev. Najčešće obolijevaju žene u dobi od 20 do 30 godina, a i druge osobe stalno izložene stresu.

Koji su UZROCI?

Najčešći uzroci su stres i napetost, a sindrom se može pojaviti i nakon trovanja hranom ili kao posljedica alergije na hranu.

Koji su SIMPTOMI?

Pacijenti oboljeli od ovog sindroma mogu imati bol u trbuhu koji se manifestuje u vidu periodičnih grčeva koji dolaze nakon pražnjenja crijeva. Pored toga, moguć je i proljev i opstipacija ili oboje. Kod nekih ljudi prevladava proljev sa grčevima, dok kod drugih prevladava opstipacija sa grčevima. Bolesnik može osjetiti nadutost, probava je bučna, ili ima sluzi u stolici, slabost, mučnine, te bljedilo. Povraćanje nije karakteristično za ovaj sindrom.

kolon-1

LIJEČENJE

Liječnik opće prakse savjetovat će dijetu i, prema potrebi, uzimanje određenih preparata u obliku tableta ( npr. mebeverina) čime će se smanjiti crijevne kolike. Ukoliko je opstipacija dominantni simptom, koristit će pravilna ishrana bogata celulozom i blagi laksativi (planinski čaj). Pošto se simptomi javljaju često uz neki stres, trebalo bi izbjegavati stresne situacije. Specijalističko liječenje ovisi o tome smanjuje li simptome promjena režima ishrane. Bolničko liječenje obično nije potrebno.

 

Ne propustite