Prekomjerno znojenje - kako ga spriječiti?

Priručnik bolesti
Prekomjerno znojenje - kako ga spriječiti?
Prekomjerno znojenje nastaje zbog poremećenog rada žlijezda znojnica. Može biti dodatni otežavajući faktor u različitim kožnim bolestima kao što su: gljivične i gnojne infekcije i kontaktni dermatitis.

Šta je to?

Prekomjerno znojenje nastaje zbog poremećenog rada žlijezda znojnica. Može biti dodatni otežavajući faktor u različitim kožnim bolestima kao što su: gljivične i gnojne infekcije i kontaktni dermatitis.

Klinička dijagnoza

Poremećaj žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem ili poremećaji CNS-a mogu uzrokovati hiperhidrozu koja je često udružena s temperaturom. Naime, hiperhidroza se javlja u zdravih osoba u području dlanova, tabana, ispod pazuha, u preponama ili upalnim regijama.

Zahvaćena koža je ružičaste boje, a u težim slučajevima se na koži, posebno stopalima, mogu pojaviti maceracije, fisure i ljuštenja.

LIJEČENJE

Hiperhidroza će se izliječiti terapijom osnovne bolesti koja je u podlozi ovog poremećaja. Naime, lijekovi koji utiču na smanjeno izlučivanje žlijezda znojnica djeluju samo privremeno. One mogu imati nuspojave kao što su suha usta, nejasan vid i poteškoće pri mokrenju.

Lokalizirana hiperhidroza liječi se primjenom aluminijevog hlorida dva puta sedmično. U slučaju da ova terapija ne pomogne može se eventualno pristupiti hirurškom rješavanju.

Ne propustite