Šta je OSTEOARTRITIS?

Priručnik bolesti
Šta je OSTEOARTRITIS?
Osteoartritis (OA) je jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu, glavni je razlog za izgubljeno radno vrijeme i ozbiljan gubitak radne sposobnosti mnogih ljudi. Iako je artritis uglavnom bolest odraslih, mogu oboljeti i djeca.

 

Šta je OSTEOARTRITIS?

Osteoartritis je jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Glavni je razlog za gubitak radne sposobnosti mnogih ljudi. Iako je artritis uglavnom bolest odraslih, mogu oboljeti i djeca.

 

Koji su SIMPTOMI?

- bol u zglobovima za vrijeme ili poslije kretanja

- neugodu u zglobu prije ili za vrijeme promjene vremena

- oticanje i ukočenost zglobova, pogotovo nakon kretanja

- koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca

- gubitak fleksibilnosti zgloba

 

LIJEČENJE

Lijekovi: mnogi lijekovi bez recepta, mogu biti korišteni za kontrolu boli i upale kod artritisa. Lijekovi na recept su također dostupni. Doktor odabire lijek uzimajući u obzir tip artritisa, njegovu jačinu, ali i zdravlje pacijenta. 

Zaštita zgloba: Štapovi, štake, hodalice mogu pomoći olakšanju od stresa i napetosti artritičnih zglobova. Određene vježbe i fizikalne terapije mogu i trebaju se koristiti da bi se smanjila ukočenost, i da bi se ojačali mišići oko zglobova. 

Operacija: ortoped će se za operaciju odlučiti kada druge metode liječenja nisu uspjele. Doktor i pacijent će odabrati tip operacije prema tipu artritisa, njegovoj ozbiljnosti i pacijentovom fizičkom stanju.

Ne propustite