Šta je OTITIS MEDIA?

Priručnik bolesti
Šta je OTITIS MEDIA?
Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti. Upale uha počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza bubnjića. Tekućina je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija koji uzrokuju upalu. Upala uha može biti vrlo bolna.

Šta je OTITIS MEDIA?

Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti. Upale uha počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza bubnjića. Tekućina je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija koji uzrokuju upalu. Upala uha može biti vrlo bolna.

Koji su SIMPTOMI?

Upale uha se često javljaju kod djece. Neki od znakova upale uha, kao što su povišena temperatura i nesanica, mogu biti posljedica mnogih drugih bolesnih stanja. Treba imati na umu da se upale uha često razvijaju odmah nakon prehlade i da će dijete imati najjače boli tokom prva 24 sata nakon što se infekcija razvije.

Upale uha obično izazivaju jake bolove i obično su popraćene povišenom temperaturom. Drugi znakovi i simptomi mogu uključivati osjećaj vrtoglavice ili poremećaj ravnoteže.

LIJEČENJE

Upale uha se mogu liječiti na nekoliko načina. Koji je najbolji za Vaše dijete zavisi od mnogih faktora - dijagnoze i dodatnih medicinskih faktora, koliko često dijete ima infekciju uha, dob djeteta i da li infekcija utiče na djetetov sluh.

Mogućnosti uključuju: čekanje kako bi se vidjelo hoće li infekcija proći sama od sebe, liječenje antibioticima, preventivno korištenje antibiotika.

 

 

Ne propustite