Šta je ONIHOMIKOZA?

Priručnik bolesti
Šta je ONIHOMIKOZA?
Gljivična infekcija noktiju šake ili stopala u medicinskoj se terminologiji označava kao onihomikoza. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlagi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije.

Šta je ONIHOMIKOZA?

Gljivična infekcija noktiju šake ili stopala u medicinskoj se terminologiji označava kao onihomikoza. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlagi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije.

Koji su SIMPTOMI?

Gljivične infekcije noktiju su češće na nožnim prstima nego na prstima ruku. Simptomi uključuju:

- nokat postaje žut, bjelkast ili zelenosmeđ,
- postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

Komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dijela nokta te se konačno cijeli nokat može odvojiti od svog ležišta.

LIJEČENJE

Ako imate gljivičnu infekciju, doktor vam može prepisati jedan od tri lijeka koji su relativno novi na tržištu. To su: flukonazol, terbinafin i itrakonazol. Ovi lijekovi dospijevaju u kožu i nakupljaju se u inficiranom noktu kako bi iskorijenili infekciju. Ovi lijekovi su efikasniji, ali također mogu imati neke nuspojave. 

Postoje i antifungalne kreme za nokte bez recepta, koje mogu pomoći u omekšavanju noktiju i djelomičnom zaustavljanju širenja, ali ne iskorjenjivanju gljivične infekcije. Ako je vaša infekcija noktiju ozbiljna ili bolna, doktor vam može predložiti odstranjenje nokta. Novi nokat će narasti na svom mjestu.

 

 

Ne propustite