Šta je SARKOIDOZA?

Priručnik bolesti
Šta je SARKOIDOZA?
Sarkoidoza je multisistemska granulomatozna bolest nepoznate etiologije koju karakterizira nakupljanje T-limfocita i fagocita u zahvaćenim organima, te nestanak normalne građe tkiva.

Šta je SARKOIDOZA?

Sarkoidoza je multisistemska granulomatozna bolest nepoznate etiologije koju karakterizira nakupljanje T-limfocita i fagocita u zahvaćenim organima, te nestanak normalne građe tkiva. Ova bolest se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godina, a muškarci pate od većeg rizika. Pojedinačni provocirajući faktori ili poremećene obrambene reakcije organizma potaknute vanjskim faktorima mogu biti odgovorni za pojavu bolesti, kao i genetički faktori.

sarkoidoza

Koji su UZROCI?

Uzrok sarkoidoze je nepoznat. Ni jedan infektivni agens ili agens koji bi se mogao smatrati uzročnikom zapaljenja nije pouzdano izolovan kod bolesnika sa sarkoidozom.Ranija istraživanja vezana za ulogu klimatskih uslova, zemljišta, uticaja biljaka, pre svega polena bora, kao i šuma uopšte, te uticaja ekspozicije životinjama,od kućnih ljubimaca do domaće stoke, nisu se pokazala od koristi. 

Koji su SIMPTOMI?

Većina oboljenlih od sarkoidoze ne pokazuje nikakve simptome, mada neki mogu imati poteškoća sa disanjem. Takođe, kod nekih pacijenata se javlja suhi kašalj, bol u grudima, umor ili malaksalost. Sarkoidoza takodje može izazvati groznicu, povišenu temperaturu, ili gubitak tjelesne težine. Bez obzira na postojanje ili nepostajanje simptoma, kod svih bolesnika sa sarkoidozom gotovo uvek postoje promjene na snimku pluća. Kada govorimo o kožnim simptomima, moguće je da osoba na tijelu primijeti crveni ili crveno-ljubičasti osip. Sarkaidoza može zahvatiti i oči. U ovom slučaju moguće je da pacijent osjeti bol u očima ili da ima zamagljen vid.

LIJEČENJE

Kao što smo već naveli, lijek za sarkoidozu ne postoji. Možda nećete trebati tretman ako niste razvili neke značajnije znakove i simptomi ove bolesti. Sarkoidoza često prođe sama od sebe. No, ipak trebate često provjeravati vaša pluća i obavljati testove za oči, kožu i sve druge organe koji bi mogli biti uključeni. Ako bolest ipak zahvati i ugrozi funkciju nekog organa pacijent će vjerojatnotrebati terapiju lijekovima. U ovom slučaju koriste se kortikosteroidi ili lijekovi protiv malarije.

 

Ne propustite