Upala uha - simptomi i kućno liječenje

Priručnik bolesti
Upala uha - simptomi i kućno liječenje
Infekcija srednjeg uha (otitis media) jedna je od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece.

Šta je OTITIS MEDIA?

Infekcija srednjeg uha (otitis media) jedna je od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece. Do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha. Obično počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza bubnjića. Tekućina sama po sebi ne mora biti problem, ali je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu. Akutna upala uha može biti vrlo bolna.

Prepoznavanje boli kod djeteta koje je premalo da bi komuniciralo govorom može biti teško. Međutim, drugi znakovi upale uha mogu biti uočljiviji. Djeca s upalom uha također mogu imati povišenu temperaturu i biti razdražljiva ili bezvoljna. Katkada bubnjić može puknuti (perforirati) zbog povećanog tlaka tekućine iza bubnjića. Nakon što bubnjić pukne i tekućina iz srednjeg uha počne istjecati, bol se ublažava. 

uho

Uzroci

Većina upala uha počinje s upalom gornjih disajnih puteva kao što je prehlada, koja može dovesti do oticanja i upale sluznice u Eustahijevim cijevima koje povezuju srednje uho sa stražnjim dijelom nosa i grlom. Eustahijeve cijevi su kod djeteta obično uže i ravnije nego kod odraslih osoba. Zbog toga je vjerojatnije da će upala potpuno začepiti cijevi i zaorbiti tekućinu u srednjem uhu. Nakupljanje tekućine privremeno će smanjiti djetetov sluh u manjoj mjeri. 

Obično tekućina sama nestane u roku od nekoliko sedmica. Ali katkada može ostati u srednjem uhu mjesecima i umanjiti djetetov sluh u tolikoj mjeri da utječe na njegov razvoj govora. Tekućina u srednjem uhu također je idealan okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu. Inficiranje tekućine i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može biti vrlo bolno za dijete. U rijetkim slučajevima pritisak može čak dovesti do pucanja bubnjića.

Simptomi

Upalu uha u male djece nekada može biti teško prepoznati, pogotovo ako dijete nije još progovorilo. Treba imati na umu da se upale uha često razvijaju odmah nakon prehlade i da će dijete imati najjače boli u toku prva 24 sata nakon što se infekcija razvije. Dojenčad koju muče bolovi bit će bezvoljna i njihov plač će se razlikovati od plača kad su gladna ili umorna.  Mala djeca mogu trljati ili povlačiti uši i ne odgovarati na zvukove. Iako to može biti znak nakupljanja tekućine u srednjem uhu, to nije uvijek znak upale uha. Akutne upale uha obično izazivaju jake bolove i obično su popraćene povišenom temperaturom. Drugi znakovi i simptomi mogu uključivati gubitak apetita, osjećaj vrtoglavice ili poremećaj ravnoteže. Starija djeca se mogu žaliti na bolove u uhu ili osjećaj punoće i pritiska u uhu. Kod neke djece upale uha su stalni problem. 

Liječenje

Upale uha se mogu liječiti na nekoliko načina, te ovisi o mnogim faktorima - uključujući liječničku dijagnozu i dodatne medicinske faktore, koliko često ili kako dugo dijete ima infekciju uha, dob djeteta i utječe li infekcija na djetetov sluh. Mogućnosti uključuju: čekanje kako bi se vidjelo hoće li infekcija proći sama od sebe; liječenje antibioticima; preventivno korištenje antibiotika kod jako učestalih infekcija i cjevčice za drenažu u djetetovim ušima.

Kućno liječenje

Kućno liječenje može pomoći u olakšavanju djetetovih bolova. Možete pokušati jedno ili više od sljedećeg:

- Upitajte pedijatra o korištenju lijeka protiv boli koji se izdaje bez recepta (OTC).
- Koristite se ispravnom dozom lijeka prema djetetovoj dobi i težini. Ako se daju dugotrajno ili u velikim dozama, svi ti lijekovi mogu imati ozbiljne nuspojave.
- Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu djeci mlađoj od 16 godina. Ona može uzrokovati Reyev sindrom, stanje koje može ugroziti život.
- Zagrijavajte uho.
- Stavljanje tople, vlažne krpice može pomoći ublaženju boli i donijeti olakšanje djetetu. Razmislite o kapima za uši koje sadržavaju lokalni anestetik. One neće izliječiti upalu, ali mogu pomoći ublaženju bolova.
- Ne koristite kapi ako djetetu istječe krv i gnoj iz uha. Prije primjene kapi stavite bočicu s kapima u toplu vodu kako biste je zagrijali. Zatim nježno položite dijete na ravnu površinu s upaljenim uhom prema gore. Nemojte pokušavati ukapati kapi dok vam je dijete na rukama ili u krilu.
- Kad ste ukapali kapi, stavite preko djetetova uha toplu vlažnu krpicu ili grijalicu na najnižu temperaturu.

Prevencija 

Ne možete u potpunosti zaštititi dijete od upala uha, ali možete znatno smanjiti djetetov rizik ako poduzmete sljedeće korake:
- Izaberite mali vrtić za boravak svog djeteta ako je moguće. Djeca koja idu u vrtić imaju veći rizik od upale uha nego djeca koja su kod kuće. I što je više djece u vrtiću, veća je vjerojatnost da će se dijete prehladiti, što može dovesti do upale.
- Zaštitite dijete od duhanskoga dima (pasivno pušenje). Kod djece koja udišu duhanski dim vjerojatnije je da će se razviti upale uha. Ako se razbole, također će im trebati dulje vremena da ozdrave. Najbolji je način zaštite djeteta da nikomu ne dopuštate pušenje u kući. Također, u većini zemalja, u dječjim vrtićima se ne smije pušiti. Provjerite udovoljava li vrtić u koji ide vaše dijete tom zahtjevu.
- Dojite dijete što je moguće duže. Kod dojenčadi hranjene na bočicu dva do tri puta je veća vjerojatnost da će dobiti upalu uha nego kod djece koja su dojena barem 4 mjeseca. Dojenje pomaže tako što prenosi majčin imunitet koji štiti od upala srednjeg uha (i drugih infekcija). Također pomaže kod sprečavanja začepljenja djetetovih Eustahijevih cijevi. Ako dijete hranite na bočicu, držite ga u uspravnom položaju. Izbjegavajte hraniti dijete iz bočice dok leži na krevetu.
- Upitajte liječnika za vakcinu protiv bakterije pneumokoka. Ova vakcina djeluje protiv sedam najčešćih podtipova bakterije pneumokoka koji se nalaze kod djece. 

Ne propustite