Leonardo Dicaprio konačno osvojio Oscara!

Kultura
 Leonardo Dicaprio konačno  osvojio Oscara!
Internet može da odahne: Leonardu Oscar za "Povratnika"

Internet može da odahne: Leonardu Oscar za "Povratnika"
 "Povratnik", film o preživljavanju i osveti, osvojio nagrade za najbolju režiju (Alejandro Inarritu) i najbolju mušku glavnu ulogu (Leonardo DiCaprio), kao i za najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki).

 Inarrituov "Povratnik" u utrku za Oscare ušao je s dvanaest nominacija.

Zahvaljujući na nagradi DiCaprio je rekao: "Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo." Snimajući ovaj film, dodao je, "morali smo otići na južnu polutku da bismo pronašli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrođene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva."

 

 Postapokaliptična saga "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" osvojio je ukupno šest nagrada od deset nominacija i to za montažu, montažu zvuka, zvuk, scenografiju, kostimografiju i šminku.

 Redatelj, koji je uz Josha Singera, dobio i Oscara za originalni scenarij, i producenti posvetili su film žrtvama seksualnog nasilja u crkvi i pozvali Vatikan na reakciju, prenosi AFP. 

"Ovaj je film glas preživjelih. A Oscar pojačava taj glas nadajući se da će odjeknuti do Vatikana", rekao je koproducent Michael Sugar primajući nagradu. "Vrijeme je da se zaštite djeca i ponovno vrati vjera", dodao je.

 Neovisni film snimljen s budžetom od 20 milijuna dolara, već je zaradio dva i pol puta više na kinoblagajnama diljem svijeta.

 Bio je nominiran i za režiju i montažu.

 Uz "Spotlight", "Povratnika" i "Pobješnjelog Maxa" u kategoriji najboljeg filma bili su nominirani "Oklada stoljeća", "Most špijuna", "Brooklyn", "Marsovac" i "Soba".

 McCarthyjev "Spotlight" govori o novinarima "Boston Globea" koji otkrivaju slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je okrivljeno više od 70 svećenika. Film je inspiriran stvarnim slučajem s početka 2000-ih, a u njemu glume Mark Ruffalo i Rachel McAdams, koji su bili nominirani za Oscara u kategorijama sporednih glumaca te Michael Keaton.

 Film Adama McKaya "Oklada stoljeća" Oscara je dobio u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija", "Most špijuna" za mušku sporednu ulogu (Mark Rylance), a "Soba" za glavnu žensku ulogu (Brie Larson).

 Po jednog Oscara dobili su i filmovi "Dankinja" za žensku sporednu ulogu (Alicia Vikander), "Mrska osmorka" za glazbu (Ennio Morricone) i "Ex machina" za vizualne efekte".

 Najbolji film na stranom jeziku je mađarski film "Saulov sin", a najbolja pjesma "Writing's On The Wall" (Spectre).

 Osara za animirani film dobio je "Izvrnuto obrnuto", a za dokumentarni "Amy".

Ne propustite