SIMPTOMI I PROCES LIJEČENJA

Šta je NEFROLITIJAZA?

Objavljeno:28.02.2016 - 23:25
A A A Times Arial

Šta je  NEFROLITIJAZA?

Bubrežni kamenci su jedan od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, a također i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene, a većina ih iziđe iz tijela bez intervencije doktora.

Koji su SIMPTOMI?

Obično je prvi simptom bubrežnog kamenca izuzetno jaka bol. Bol obično započinje naglo kad se kamenac počne pomicati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje. Čovjek osjeća oštru bol u leđima i boku u području bubrega. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje. Ako je kamenac prevelik da bi lako prošao, bol se nastavlja kako mišići u uskoj mokraćnoj cijevi nastoje istisnuti kamenac prema dolje u mokraćni mjehur.

LIJEČENJE

Srećom, većina kamenaca može se liječiti bez operacije. Većina bubrežnih kamenaca može proći kroz urinarni sistem uz mnogo vode. U većini slučajeva, osoba može ostati kod kuće tokom tog procesa, uzimajući lijekove protiv bolova prema potrebi. Lijekovi kontrolišu količinu kiseline ili lužine u mokraći, što je ključni faktor kod stvaranja kamenaca.

Lijek alupurinol također može biti koristan u nekim slučajevima hiperkalciurije i hiperurikozurije. Ti lijekovi smanjuju količinu kalcija kojeg bubrezi ispuštaju u mokraću.