Nedostatak hormona rasta

Priručnik bolesti
Nedostatak hormona rasta
Hipofiza je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem smještena na bazi lubanje. Hipofiznim drškom je pričvršćena na hipotalamus i podijeljena na prednji i srednji režanj koji zajedno tvore adenohipofizu.

Šta je HIPOFIZA?

Hipofiza je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem smještena na bazi lubanje. Hipofiznim drškom je pričvršćena na hipotalamus i podijeljena na prednji i srednji režanj koji zajedno tvore adenohipofizu.

Uzrok bolesti

Niski rast u djetinjstvu može biti rezultat poremećene funkcije hipofize. Manjkavo lučenje hormona prednjeg režnja hipofize može biti ograničeno samo na hormon rasta. Uzrok može biti tumor hipofize, nepostojanje hipofize ili povreda. Zaostali rast može postati primjetan već u ranom djetinjstvu i trajati tokom djetinjstva.

Fizikalna oštećenja lica i lubanje također mogu biti povezana s poremećajima hipofize ili njezine funkcije. Mali postotak djece sa zečjom usnom i nepcem može imati smanjene razine hormona rasta. Ako je funkcija hipofize uredna, uzrok niskoga rasta mogu biti neki genetski poremećaji ili ipak neke teže bolesti.

Koji su SIMPTOMI?

- izostanak rasta ili usporeni rast
- usporeni rast (djeca 0-5 godina)
- niski rast (odrasli niži od 5 stopa)
- niski rast (djeca ispod 5. percentila na standardiziranoj shemi rasta)
- odgođeni spolni razvoj u adolescenata
- izostanak spolnog razvoja
- glavobolje
- pretjerana žeđ i uriniranje (povećani volumen)
- povećani volumen urina

LIJEČENJE

Terapija hormonima rasta obavezna je u djece s dokazanim nedostatkom hormona rasta. Još uvijek ne postoji idealni vremenski raspored liječenja. Ako je nedostatak hormona rasta jedini problem, daje se samo hormon rasta. Ako nije, bit će potrebna i terapija drugim hormonima.

Ne propustite