Konjuktivitis - crvenilo oka

Priručnik bolesti
Konjuktivitis - crvenilo oka
Konjuktivitis ili tzv. “crveno oko” je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka.

Šta je KONJUKTIVITIS?

Konjuktivitis ili tzv. “crveno oko” je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Upala se pojavljuje u mnogim oblicima; od blagog crvenila, povećanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza. Ova upala se češće javlja kod dece i izazivaju je virusi i bakterije, takođe paraziti, gljivice, alergije, iritacije prašinom i dimom. U rizičnu grupu spadaju i osobe koje u dužem vremenskom periodu nose kontaktna sočiva.

Koji su UZROCI?

Postoje mnogi uzroci konjunktivitisa. Najčešći su virusne infekcije. Drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice i paraziti (rijetko). Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među djecom, katkada uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može također pratiti običnu prehladu i osipe.

alergijski-konjuktivitis

Koje su VRSTE KONJUKTIVITISA?

 Neke vrste konjunktivitisa:

• virusni konjunktivitis
• alergijski konjunktivitis
• bakterijski konjunktivitis
• neonatalni konjunktivitis, inkluzijski konjunktivitis (bazenski konjunktivitis) uzrokovan bakterijom-klamidijom
• gonokokni konjunktivitis
• hronični konjunktivitis (trahom)

LIJEČENJE

Liječenje konjunktivitisa zavisi od vrste. Za liječenje bakterijskog konjunktivitisa se prepisuju antibiotske kapi za oči. Osim toga, oči treba ispirati fiziološkim ili rastvorom borne kiseline. Takođe, oči se mogu ispirati i čajem od kamilice. Za liječenje virusnog konjunktivitisa koriste se takođe rastvori za ispiranje oka, kao i kapi. U slučaju alergijskog konjunktivitisa treba liječiti alergiju. Kod akutnog gonokoknog konjunktivitisa treba ispirati oko toplim fiziološkim rastvorom i ukapavati rastvor penicilina pod nadzorom lekara. Vještačke suze i tople obloge se preporučuju kod svih vrsta konjunktivitisa.

 

Ne propustite