Šta je MULTIPLI MIJELOM?

Priručnik bolesti
Šta je MULTIPLI MIJELOM?
Prekomjerna proliferacija plazma-stanica većinom u koštanoj srži, ali i u drugim organskim sistemima naziva se multipli mijelom, a tumorske stanice multiplog mijeloma mogu stvoriti solitarne tumorske mase koje se nazivaju plazmocitomi.

Šta je MULTIPLI MIJELOM?

Prekomjerna proliferacija plazma-stanica većinom u koštanoj srži, ali i u drugim organskim sistemima naziva se multipli mijelom, a tumorske stanice multiplog mijeloma mogu stvoriti solitarne tumorske mase koje se nazivaju plazmocitomi.

Koji su SIMPTOMI?

Najčešći simptom je bol u kostima. Nastaju litičke lezije ili oštećenja zbog razgradnje kostiju, ali bez stvaranja nove kosti. Mogu se razviti patološke frakture (prijelomi). U 25% slučajeva ove bolesti prva tegoba može biti infekcija, te ponavljane infekcije, a može biti prisutna i smanjena razina gamaglobulina.

Povećan je nivo kalcija, što je povezano sa štetnim uticajem na bubrege. Javljaju se također umor, glavobolja i smetnje vida, a mogu nastati i oštećenja živaca. Od hematoloških poremećaja (poremećaj krvi) u 80% slučajeva prisutna je anemija, a mogući su i poremećaji zgrušavanja krvi.

LIJEČENJE

Smatra se kako izlječenje nije moguće, pa se liječenje mora prilagoditi svakom pojedinom slučaju. U većini slučajeva potrebno je liječenje kroz neodređeni vremenski period. Standardno liječenje sastoji se od pulsne terapije alkilirajućim lijekom i prednizon (kortikosteroid).

Reakcija na terapiju prosuđuje se prema poboljšanju simptoma, te smanjenju M-komponente u serumu. Trajanje početnog tretmana nije određeno, no obično je 1-2 godine, a moraju se odgovarajuće liječiti. Prognoza zavisi od stadija bolesti i odgovoru na terapiju.

Ne propustite