Šta su MORBILI?

Priručnik bolesti
Šta su MORBILI?
Ospice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana povišenom temperaturom, kašljem i osipom koji se širi.

Šta su MORBILI?

Ospice su zarazna virusna bolest karakterizirana povišenom temperaturom, kašljem i osipom koji se širi.

Uzroci bolesti

Ospice uzrokuje virus. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Ospice su vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva zaraženo do dobi od 20 godina.

Broj slučajeva ospica je pao, pa su ospice danas rijetka bolest. Osjetljive osobe su dojenčad, u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela od majke, i osobe koje su odbile vakcinisanje. 

Koji su SIMPTOMI?

Nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu, obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima i suhi kašalj. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice. Dan dva nakon toga, pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu.

Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Osip je u početku pjegast, a kasnije postaje poput malih crvenih kvržica. uz lagani svrbež. 

LIJEČENJE

Ne postoji specifično liječenje ospica.  Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjit bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tečnosti, omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

Ne propustite