TEDx: Samoodređenje je sloboda i sredstvo protiv predrasuda

Kultura
TEDx: Samoodređenje je sloboda i sredstvo protiv predrasuda
“Želim razgovarati sa vama o snovima. Vašim snovima. Snovima koji su toliko veliki da se plašite misliti o njima, pa ih stavljate u malu kutiju u vašoj glavi i nikada ih ne otvarate. Danas želim da otvorite tu kutiju”

“Želim razgovarati sa vama o snovima. Vašim snovima. Snovima koji su toliko veliki da se plašite misliti o njima, pa ih stavljate u malu kutiju u vašoj glavi i nikada ih ne otvarate. Danas želim da otvorite tu kutiju”, tim riječima Xenia Tchoumi, online poduzetnica, model i digitalna ličnosti, počinje svoj govor na TEDx bini u Koelnu.

Xenia je na svojoj koži osjetila diskriminaciju kao dijete i kasnije kao atraktivna žena u više profesionalnih polja. Ubrzo je odlučila postati sopstvena šefica.

“Često se susrećem sa komentarima tipa ‘lako je tebi govoriti o uspjehu kada imaš izgled, imala si pravo obrazovanje, živjela si u odgovarajućoj okolini za uspjeh’. I ovo je djelomično tačno. Jako sam zahvalna za ono što mi je život dao, ali to nije potpuna istina”, napominje Xenia.  

Kao kćerka imigranata koji su se preselili iz nestabilne okoline u Rusiji u Švicarsku. Xenia je osjetila šta znači biti izolovana od ostalih. Bez znanja jezika i kulturalnih smjernica teško je bilo naći prijatelje i integrisati se u okolinu i društvo.

Xenia je danas uspješna ličnost koja služi mnogima kao inspiracija. Lekcije, pouke i iskustva koja je stekla odlučila je podijeliti sa drugima, tako ispunjavajući svoju životnu i poslovnu svrhu. 

“Kroz probe i greške, razvila sam sopstveni životni recept kako ne odustajati od svojih snova i kako uvijek ciljati visoko”, otkriva Xenia.

“Prvi korak je imaginacija. Nacrtajte svoju viziju. Da li želite veću kuću ili želite djevojku koja će vas voljeti? Možda želite otkriti čudesni lijek? Da li želite putovati svijetom ili pokrenuti sopstveni biznis? Nije bitno, samo je prenesite je na papir.”

“Ako možete gledati u taj crtež dovoljno puta i zamisliti da živite u realnosti onog što ste nacrtali na komadu papira, vaš mozak će početi vjerovati da je to stvarno i automatski će pronalaziti načine da ostvarite svoje snove", tvrdi Xenia.

Ostatak koraka koji će vam pomoći u ostvarenju vaših snova poslušajte u videu ispod:

 

 

 

Ne propustite