Migrena

Priručnik bolesti
Migrena
Glavobolja je među jedna od najčešćih bolnih senzacija kod ljudi. Smatra se da dvije trećine stanovništva bar jedanput godišnje ima glavobolju. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijevamo bol u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Šta je MIGRENA?

Glavobolja je među jedna od najčešćih bolnih senzacija kod ljudi. Smatra se da dvije trećine stanovništva bar jedanput godišnje ima glavobolju. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijevamo bol u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Uzroci bolesti

Napadi migrene često su u vezi s mjesečnicama, pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko. Napadaji mogu biti uzrokovani i drugim faktorima kao što su: psihički stres, tjelesni napor, meteorološki uvjeti i nagle promjene vremena. U osoba koje su osjetljivije, konzumiranje određene vrste hrane i namirnica, također može provocirati napadaj: sir (zbog tiramina), čokolada (zbog feniletilamina), konzervirana hrana (zbog nitrita i drugih konzervansa).

Koji su SIMPTOMI?

Klasičnu migrenu često prate prodromalni znaci najčešće unutar 24 sata prije napada. U prodromalnom stadiju nastaju promjene raspoloženja (depresija ili euforija) poremećaji koncentracije i nemir. Nakon aure, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90% bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika tuži se na preosjetljivost očiju na svjetlost.

LIJEČENJE

Terapija migrene podrazumijeva primjenu više terapeutskih metoda:
- terapija lijekovima
- promjena načina života i prehrane
- suportivna psihoterapija, a ponekad i dubinska
- eventualna primjena alternativnih metoda liječenja.

Ne propustite