NOVA STUDIJA POKAZALA

Ohrabrenje za pretile: Doručak može potaknuti na više tjelesne aktivnosti

Objavljeno:25.02.2016 - 08:43
A A A Times Arial

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, doručkovanje može potaknuti pretile osobe na veći nivo tjelesne aktivnosti.

U studiji, koja je trajala šest sedmica pretili ispitanici u dobi od 21 do 60 godina bili su podijeljeni u dvije grupe. Jedna skupina trebala se suzdržavati od unosa hrane do podneva, dok je druga trebala svakodnevno doručkovati, odnosno, unijeti 350 kcal najkasnije dva sata nakon ustajanja te još dodatnih 350 kcal do 11 sati prijepodne. 
 
Unos jutarnjeg obroka nije utjecao na smanjenje tjelesne mase ispitanika, ali je pokazao učinak na smanjenje unosa hrane tijekom ostatka dana, kao i veću tjelesnu aktivnost tijekom prijepodneva, prenosi Zdravakrava.hr.

Budući da je povećanje aktivnosti vrlo važno u poboljšanju životnog stila, smatra se da ovo može biti glavna korist konzumacije doručka kod pretilih. 
 
Kada se u obzir uzmu i rezultati drugih sličnih istraživanja, može se zaključiti kako prvi dnevni obrok može znatno doprinijeti boljem zdravlju. Iako su u ovoj studiji ispitanici sami određivali koju će hranu jesti, stručnjaci napominju da nisu svi doručci jednaki – pravilan izbor hrane također je bitan kako bi se iz doručka "izvuklo" ono najbolje.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: