Tumor jetre - uzroci i simptomi

Priručnik bolesti
Tumor jetre - uzroci i simptomi
Tumor jetre je opasno i teško oboljenje čiji je uzrok još uvijek nepoznat.

Šta je TUMOR JETRE?

Tumor jetre je opasno i teško oboljenje čiji je uzrok još uvijek nepoznat. U zavisnoti od toga na kojem dijelu organa nastaje, može biti primarni, hepatocelularni ili metastatski. Najčešći oblik raka jetre je hepatocelularni karcinom, koji počinje u glavnoj vrsti stanica jetre- u hepatocitima. Ostale vrste stanica u jetri mogu razviti rak, ali ti su slučajevi puno rjeđi.
Ne smatraju se svi oblici raka koji utječu na jetru rakom jetre. Rak koji počinje u nekom drugom dijelu tijela, poput debelog crijeva, pluća ili dojki, a zatim se širi na jetru, zove se metastatski rak. Tako se nazivom metastatski rak debelog crijeva opisuje rak koji je počeo u debelom crijevu i širi se na jetru.

Koji su UZROCI?

Nije jasno što uzrokuje većinu slučajeva raka jetre. Ali, u nekim slučajevima, uzrok je poznat. Na primjer, hronične infekcije s određenim virusima hepatitisa mogu uzrokovati rak jetre.
Rak jetre nastaje kada ćelije jetre mutiraju u DNA- materijal koji sadrži upute za svaki hemijski proces u tijelu. DNA mutacije uzrokuju promjene, a jedan od rezultata jest da ćelije mogu počati rasti izvan kontrole i na kraju se formira tumor- masa kancerogenih ćelija

Koji su SIMPTOMI?

Prvi znak karcininoma jetre je bolna i povećana jetra, naročito u bolesnika s cirozom. Najčešći klinički znakovi su bol koja se javlja u abdomenu (trbušnoj šupljini), gubitak tjelesne težine, masa koja se palpira u gornjoj desnoj četvrtini abdomena, te nejasno pogoršanje prethodno stabilnog stanja pacijenta s cirozom. Može se pojaviti i povišena tjelesna temperatura i tako oponašati infekciju. Ponekad je prvi znak karcinoma jetre akutni abdomen zbog rupture i krvarenja tumora, a mogu se javiti i poremećaji metabolizma kao što su hipoglikemija (nedostatna razina glukoze u krvi), eritrocitoza (povećani broj crvenih krvnih zrnaca), hiperkalcijemija (povećana razina kalcija), hiperlipidemija (povećana razina masnih tvari u krvi).

LIJEČENJE

Liječenje ovisi o stepenu poširenosti metastaza. U slučaju solitarnih ili malobrojnih metastaza kod kolorektalnog raka, hirurška resekcija može produžiti preživljavanje. Ovisno o karakteristikama primarnog tumora, hemoterapija može smanjiti tumore i produžiti život, ali ne dovodi do izlječenja; hepatičkom intraarterijskom hemoterapijom ponekad se postiže isti ishod s manjim ili blažim sistemskim nuspojavama. Zračenje jetre ponekad ublažava jake bolove zbog uznapredovalih metastaza, ali ne produžuje život. 

Ne propustite