Ovo su jedine danske novine koje su odbile objaviti karikaturu poslanika Muhammeda a.s.

Svijet
Ovo su jedine danske novine koje su odbile objaviti karikaturu poslanika Muhammeda a.s.
Sve ostale velike danske novine objavile su reprinte karikatura...

Danske novine Jyllands-Posten, koje su razbjesnile muslimane objavljujući karikature poslanika Muhameda a.s. prije deset godina, neće objaviti reprinte karikatura francuskih novina Charlie Hebdo iz sigurnosnih briga, kao jedine danske novine koje su to odlučile. 

- To pokazuje da nasilje funkcionira - navode novine u svom uvodniku u petak, prenosi Reuters. 

Sve ostale velike danske novine objavile su reprinte karikatura iz francuskog satiričnog sedmičnika kako bi se solidarizirale s magazinom koji je napadnut u srijedu u Parizu kada je ubijeno 12 ljudi. 

Brojne ostale evropske novine također su objavile reprinte karikatura Charlie Hebdoa kako bi protestovale protiv ubistava. 

Kada je Jyllands-Posten objavio 12 karikatura različitih umjetnika u septembru 2005. od kojih je većina prikazivala poslanika Muhameda a.s., to je izazvalo val protesta širom muslimanskog svijeta u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi. 

- Živjeli smo u strahu od terorističkog napada devet godina, i da, to je objašnjenje zašto nismo objavili reprinte karikatura, bez obzira da li je riječ o našim ili o Charlie Hebdoovim. Također smo svjesni da smo se mi povinovali nasilju i uznemiravanju - piše Jyllands-Posten.

Danske novine odlučile su da pooštre mjere sigurnosti nakon pariškog napada. 

- Briga za sigurnost naših uposlenika vrhunski je prioritet - pišu novine u današnjem uvodniku.

Ne propustite