Menstruacija i menstrualni poremećaji

Priručnik bolesti
Menstruacija i menstrualni poremećaji
Reprodukcijski organi Maternica (uterus) je organ u obliku kruške smješten između mjehura i zadnjeg crijeva. Sastoji se iz dva dijela - tijela i vrata maternice. Kod žena koje nisu trudne maternica je veličine šake, a stjenke su joj urušene i spljoštene. Menstrualno krvarenje sadrži krv i sluznicu iz vrata maternice i rodnice. Folikularna faza uključuje menstrualno krvarenje nakon čega dolazi do proliferacije endometrija. Obično traje 10 do 14 dana. Kako bi proces bio jasan važno je shvatiti kako se broje dani menstrualnog ciklusa. Prvi dan je obično prvi dan krvarenja. Krvarenje u prosjeku traje 6 dana. Ovulacija traje obično 14. dana u 28-dnevnom ciklusu. Proliferativna faza prestaje i počinje sekretorna faza koja traje oko14 dana.

Šta je MENSTRUACIJA?

 

Reprodukcijski organi Maternica (uterus) je organ u obliku kruške smješten između mjehura i zadnjeg crijeva. Sastoji se iz dva dijela - tijela i vrata maternice. Kod žena koje nisu trudne maternica je veličine šake, a stjenke su joj urušene i spljoštene. Menstrualno krvarenje sadrži krv i sluznicu iz vrata maternice i rodnice.

Folikularna faza uključuje menstrualno krvarenje nakon čega dolazi do proliferacije endometrija. Obično traje 10 do 14 dana. Kako bi proces bio jasan važno je shvatiti kako se broje dani menstrualnog ciklusa. Prvi dan je obično prvi dan krvarenja. Krvarenje u prosjeku traje 6 dana.

Ovulacija traje obično 14. dana u 28-dnevnom ciklusu. Proliferativna faza prestaje i počinje sekretorna faza koja traje oko14 dana.

Šta su POREMEĆAJI MENSTRUACIJE?

 

Amenoreja (izostanak menstruacije). Smatra se da je amenoreja nastupila ako menstruacija preskoči barem tri ciklusa. Djevojku koja ne dobije menstruaciju do 16-te godine treba poslati na pregled zbog sumnje na primarnu amenoreju.

Menoragija (Obilno krvarenje). Obilno krvarenje ili menoragija javlja se kod 9% do 14% svih žena i može biti posljedicom niza problema. Svega dvije trećine žena koje se žale na obilna krvarenja zaista i gubi zabrinjavajuću količinu krvi.

Dismenoreja (Snažni menstrualni grčevi). Kod svih žena se tokom krvarenja javljaju kontrakcije maternice, ali kod nekih ti grčevi mogu biti česti i vrlo intenzivni. Dismenoreja može biti primarna i sekundarna. Primarna je posljedica normalnih kontrakcija mišića maternice i ima je više od polovice žena s menstruacijom. Kod sekundarne dismenoreje su menstrualni bolovi posljedica abnormalnih medicinskih stanja, kao na primjer endometrioze.

Predmenstrualni sindrom. Prije početka menstruacije oko tri četvrtine svih žena ima neke simptome koji ukazuju na variranje koncentracije hormona. Kod oko polovice njih ti su simptomi blagi i ne utječu na njihov normalni svakodnevni život.

Fizički simptomi. Gotovo sve žene žale se na nadutost, osjetljivost dojki i lagani, privremeni dobitak težine. Kod nekih žena se javlja ciklička mastopatija, bol u dojkama nakon ovulacije intenzitet koje se pojačava za vrijeme lutealne faze i nestaje tokom menstruacije.

Emocionalni simptomi. Emocionalna preosjetljivost je česta. Žene se žale na niz simptoma uključujući depresiju, tjeskobu, ljutnju i uznemirenost. Žale se i na koncentraciju ili gubitak pamćenja, iako je u nedavnom ispitivanju utvrđeno da žene koje pate od PMS-a, na testovima mentalne oštrine provedenima u pred-menstrualnoj fazi postižu jednake rezultate kao i žene koje ne pate od PMS-a.

Liječenje MENSTRUALNIH POREMEĆAJA

 

Dijeta Opća pravila zdrave prehrane odnose se na svakoga. Uključuje dijetu sa mnogo svježeg voća i povrća te izbjegavanje zasićenih masti i komercijalne bezvrijedne hrane.

Fizička aktivnost Fizička aktivnost je vrlo važna za očuvanje zdravlja. Analiza nekoliko ispitivanja ulja jaglaca, pokazala je da može dobro ublažiti menstrualne grčeve. Čaj od đumbira je zdrav i može ublažiti mučninu.

Metode smanjenje stresa. Posebno je zanimljiva refleksologija, metoda koja se koristi manualnim pritiskanjem akupunkturnih tačaka na ušima, rukama i stopalima.

Higijena u vrijeme mjesečnice. Tampone treba mijenjati svakih 4 do 6 sati. Treba izbjegavati parfimirane uloške i tampone.

Socijalna i terapijska podrška. Radi se na tome da žene promijene percepciju menstruacije u pozitivnijem smjeru, kako bi se smanjio negativan efekat na zdravlje.

 

 

 

Ne propustite