Rak gušterače: Simptomi i liječenje

Priručnik bolesti
Rak gušterače: Simptomi i liječenje
Rak gušterače iznimno je opasan zbog manjka simptoma koji upućuju na ozbiljno stanje te zbog svoje funkcije bitnog i nezamjenjivog organa za rad našeg organizma.

Šta je RAK GUŠTERAČE?

Rak gušterače iznimno je opasan zbog manjka simptoma koji upućuju na ozbiljno stanje te zbog svoje funkcije bitnog i nezamjenjivog organa za rad našeg organizma. Kasno se otkriva i ishod je u većini slučajeva smrt. hirurški zahvat odstranjivanja tumora, jedini je spas oboljelom. Naziva se još i tihom bolešću jer se simptomi rijetko javljaju u ranoj fazi. 
Tumori gušterače mogu se podijeliti u egzokrine i endokrine. Endokrini tumori rastu iz ćelija otočića i često proizvode hormone. Najčešće su smješteni u repu ili tijelu gušterače i mogu narasti do 10cm i više prije nego se pojave bolovi i masa dostupna opipu, te gubitak tjelesne težine i povećana slezena zbog pritiska tumora na venu lienalis (koja odvodi krv iz slezene). U endokrine tumore spadaju:

o    Gastrinom (Zollinger-Ellisonov sindrom) - povećana razina hormona gastrina, u 70% slučajeva zloćudan
o    Inzulinom - povećana razina hormona inzulina, pa u krvi nastaje hipoglikemija (nedostatna razina glukoze)
o    Verner-Morrisonov sindrom- vodenasta dijareja (proljevi), u 60% slučajeva zloćudan
o    Nefunkcijski - ne izlučuju hormone, pa se obično klinička slika razvije tek kada velika masa tumora pritiskom na okolne strukture uzrokuje bolove u trbuhu i leđima.

Egzokrini tumori su oni koji se razvijaju iz duktalnih i acinarnih stanica gušterače, najznačajniji je od njih duktalni adenokarcinom.

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi raka gušterače ne pojavljuju se ili su zanemarivi sve dok bolest ne uđe u uznapredovali stadij. Kada se pojave, ovise o lokalizaciji i veličini tumora. Najčešće se javljaju bol u žličici (epigastriju) koja se širi okolopojasno u leđa ili pod lopatice, a pojačava se nakon jela ili kod ležanja. Opća slabost, gubitak apetita iznačajan gubitak na težini karakteristični su za rak gušterače. Mogu biti prisutni mučnina i povraćanje, čak i duže vrijeme nakon uzimanja obroka. Kao posljedica narušene funkcije gušterače mogu se javiti žutica, promjene konzistencije stolice ili dijabetes.

Specifičnih testova za rano otkrivanje raka gušterače nema. Ta je činjenica zajedno s kasnom pojavom simptoma glavni razlog da se bolest dijagnosticira u fazi kada izlječenje više nije moguće.

LIJEČENJE

Parcijalna pankreatektomija (djelomično odstranjenje gušterače) ili pankreatikoduodenoktomija (odstranjenje gušterače i dvanaesterca) tzv. Whippleov postupak, jedino je što potencijalno može dovesti do izlječenja, no tumor je moguće odstraniti u svega 15% bolesnika, a izlječiv u 3%. Pri tome je petogodišnje preživljenje 15-20%. Hemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljenje. Srednje preživljenje, ako tumor nije moguće operirati, je svega 5 mjeseci.

 

Ne propustite