Visoki predstavnik čestitao Danisu Tanoviću: BiH je neiscrpan izvor talenata

Kultura
Visoki predstavnik čestitao Danisu Tanoviću: BiH je neiscrpan izvor talenata
To je drugi put u vrlo kratkom vremenu da je Tanović osvojio nagradu u Berlinu.

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je Danisu Tanoviću čiji je film "Smrt u Sarajevu" nagrađen Srebrnim medvjedom – Velikom nagradom žirija 66. filmskog festivala u Berlinu. To je drugi put u vrlo kratkom vremenu da je Tanović osvojio nagradu u Berlinu.

 - Bosna i Hercegovina je neiscrpan izvor talenata. Kao što često imam običaj reći, građani ove zemlje su njen najbolji resurs, a umjetnost i kultura su vjerovatno najbolji izvor takvog talenta u BiH. Zajedno sa sportistima, bosanskohercegovački režiseri i filmski radnici  su najbolji ambasadori ove zemlje. Filmska industrija u BiH je odavno na evropskom nivou u smislu kvaliteta i nadam se da će i ostatak zemlje, posebno politika, slijediti ovaj primjer kako se budu pojavljivale nove šanse u okviru reformskog programa i procesa koji proizlazi iz podnošenja aplikacije za članstvo u EU - rekao je visoki predstavnik.

Vijesti o osvojenom Srebrnom medvjedu prenijeli su mediji širom svijeta i na taj način još jednom potvrdili dobro poznatu činjenicu: Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva po kvalitetu svojih ljudi.

 - Spomenut ću samo nekoliko: Aida Hadžialić, ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske, koja za nekoliko dana dolazi u posjetu BiH, Adnan Ćatić koji je prije nekoliko dana postao svjetski bokserski šampion, kadetska košarkaška reprezentacija koja je prvak Evrope, ili Ervin Sejdić, kojega je ovih dana predsjednik SAD-a Barack Obama uvrstio među 100 najperspektivnijih mladih naučnika. Oni su, uz naučnike, sportiste i predstavnike iz oblasti kulture, ponos ove zemlje. Proračuni za obrazovanje, sport i kulturu moraju se povećati da bi što više talentiranih mladih Bosanaca i Hercegovaca moglo stupiti na svjetsku scenu i pokazati svoje potencijale. Oni su osnova za nadu i optimizam - naveo je Inzko. 

Ne propustite