Uz učešće više od 30 autora: U Skoplju otvorena Međunarodna balkanska izložba "Most"

Kultura
Uz učešće više od 30 autora: U Skoplju otvorena Međunarodna balkanska izložba "Most"
U Kulturno-informativnom centru u Skoplju otvorena je 4. Međunarodna balkanska izložba "Most" na kojoj su pretstavljena likovna djela 30 autora iz Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Hore, BiH, Hrvatske, Bugarske i Turske

 U Kulturno-informativnom centru u Skoplju otvorena je 4. Međunarodna balkanska izložba "Most" na kojoj su pretstavljena likovna djela 30 autora iz Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Hore, BiH, Hrvatske, Bugarske i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je otvorena nastupom mlade vokalne solistkinje Varise Hajdarpašić, koja je izvela ariju "Mizete" iz opere "Boemi" italijskog kompozitora  Giakoma Pucchinija, nakon čega se u ime organizatora obratio likovni umjetnik prof. dr. Fehim Husković, koji je rekao da se radi o izložbi slika koje predstavljaju dio balkanske umjetnosti. 

"Po četvrti put imamo mogućnost vidjeti jedan dio balkanske umjetnosti. Učestvuju afirmisani umjetnici iz Makedonije i još sedam zemalja, pa i šire. U Makedoniji je ovo jedina izložba ovakvog tipa čime želimo promovisati makedonsku umjetnost i umjetnost Balkana", rekao je Husković, dodajući da je ista izložba otvorena prošle godine i još uvjek "putuje" makedonskim gradovima.

izlozba-2

Likovni kritičar i historičar umjetnosti Džemil Bektović, rekao je da se na slikama umjetnika koji učestvuju na izložbi, mogu primijetiti modernističke tendencije autora.

"Ova izložba ima blagorodnu misiju, jer preko nje možemo vidjeti šta se događa na ovim prostorima. Naziv je simboličan, Most, jer nas ona zaista spaja. Izložena djela umjetnika nam pokazuju da se vraćamo savremenoj umjetnossti", rekao je Bektović. 

izlozba

Na izložbi su predstavljena djela autora Admira Mujkića, Avde Žige i Halila Tikveše iz Bosne i Hercegovine, Željka Jančića iz Hrvatske, Asmira Huskovića, Nine Šrajber, Saše Filipovića i Dejana Trajkovića iz Srbije, Fehima Huskovića, Živka Prendžova, Valentine Stefanovske, Angela Korunskog, Aferdite Kiki i Tonija Vasića iz Makedonije, Atile Atar i Muse Guney iz Turske, Mehmeda Suljevića iz Turske, kao i drugih. 

Oranizator izložbe je Bošnjačka kulturna zajednica u Makedoniji u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom u Skoplju, uz podršku Ministarstva kulture Makedonije. Izložba će biti otvorena do 7.marta.

Ne propustite