Šta je ZLOĆUDNI TUMORI CERVIKSA UTERUSA?

Priručnik bolesti
Šta je ZLOĆUDNI TUMORI CERVIKSA UTERUSA?
Zloćudni tumor cerviksa bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu cerviksa.

Šta je ZLOĆUDNI TUMORI CERVIKSA UTERUSA?

Zloćudni tumor cerviksa bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu cerviksa. U gotovo svim zemljama svijeta zadnjih godina se bilježi konstantan pad učestalosti cervikalnog karcinoma, što se prije svega zahvaljuje poboljšanoj ranoj dijagnostici predstadija i promjena koje prethode predstadijima cervikalnog karcinoma. 

Koji su UZROCI?

Jedan od glavnih uzroka ovog karcinoma je humani papiloma virus (HPV). Međutim, to ne znači da će svaka žena koja ima HPV oboljeti od ovog karcinoma. Pušenje, rano započinjanje seksualnih odnosa, promiskuitet, ne korišćenje kondoma, korištenje kontraceptivne pilule takođe su faktori za nastanak oboljenja. Žene sa HIV infekcijom ili žene kod kojih je izvršena transplantacija nekog organa mogu biti izložene većem riziku. Infekcije genitalnim herpesom ili hronične infekcije hlamidijom (kao polno prenosivim bolestima), mogu povećati rizik. 

Koji su SIMPTOMI?

U samom početku ove bolesti uglavnom nema specifičnih simptoma, ali je moguće da se jave neki od navedenih: vaginalni sekret koji može biti svijetle boje, ne mnogo gust, eoze ili smeđe boje pomiješan sa krvlju, ili tamne boje i neprijatnog mirisa. Neki od simptoma mogu uključivati i vaginalno krvarenje između menstrualnih ciklusam poslije seksualnog odnosa ili nakon menopauze, gubitak apetita i težine, umor, bol u karlici, leđima ili nogama.

materica

LIJEČENJE

Liječenje ovisi o vrsti zloćudnog tumora, stadiju, veličini ili obliku tumora. Takođe, treba uzeti u obzir starosnu dob i opće zdravstveno stanje kod žene, kao i njenu želju za budućim rađanjem.  U najranijim stadijima, bolest je izlječiva uklanjanjem ili uništavanjem prekanceroznog i kanceroznog tkiva. Ovo se često može učiniti na različite načine bez uklanjanja uterusa tako da je žena još uvijek sposobna imati djecu. U drugim slučajevima, jednostavno uklanjanje uterusa (histerektomija) se vrši sa ili bez uklanjanja ovarija. Kod bolesti koja je uznapredovala, može se izvršiti radikalna histerektomija, kod koje se uklanja uterus i dosta okolnog tkiva, uključujući limfne čvorove. Kod najekstremnijeg hirurškog zahvata nazvanog egzanteracijom zdjelice uklanjaju se svi organi zdjelice, uključujući mokraćni mjehur i rektum. Terapija zračenjem ili hemoterapija mogu se koristiti za liječenje zloćudnih tumora koji se prošire izvan zdjelice ili kada je došlo do recidiva. Ponekad se zračenje i kemoterapija koristi prije i poslije kirurškog zahvata.

Ne propustite