Infekcija gušterače

Priručnik bolesti
Infekcija gušterače
Pankreatitis je upala ili infekcija gušterače. Izdužena, konusna žlijezda smještene iza želuca koja izlučuje probavne enzime te hormone inzulin i glukagon.

Šta je INFEKCIJA GUŠTERAČE?

Pankreatitis je upala ili infekcija gušterače. Izdužena, konusna žlijezda smještene iza želuca koja izlučuje probavne enzime te hormone inzulin i glukagon.

Uzroci bolesti

Glavni uzroci bolesti kod odraslih su žučni kamenci, druga oboljenja žučnog mjehura i alkohol. Mehanizam koji uzrokuje pankreatitis nije dobro poznat. Naime, enzimi koje gušterača normalno izlučuje u neaktivnom obliku aktiviraju se u gušterači i počnu razarati tkivo. To je proces autolize koji uzrokuje oticanje, krvarenje i oštećenje krvnih žila. Bolest pogađa više muškarce nego žene.

Koji su SIMPTOMI?

- mučnina
- povraćanje
- slabost
- znojenje
- uznemirenost
- temperatura
- ljepljiva i vlažna koža
- blaga žutica
- otečeni trbuh
- plinovi u abdomenu
- abdominalne probavne smetnje
- modrice i krvarenje u koži
- bol u prsima ispod grudne kosti
- prekomjerni plinovi/vjetrovi
- štucanje
- osipi ili lezije na koži
- stolice boje gline

LIJEČENJE

Ublažite bol uz pomoć lijekova protiv bolova i sprečite unos hrane i tekućine na usta čime se ograničava aktivnost gušterače. Kod stalnog povraćanja i jake boli možete staviti nazogastričnu sondu (cijev koja se kroz nos uvuče u želudac). Operacija ili endoskopska terapija su neophodni u slučajevima kada treba ukloniti žučne kamence koji blokiraju drenažu gušterače.

 

 

 

Ne propustite