Šta je IBD?

Priručnik bolesti
Šta je IBD?
Upalna bolest crijeva "Inflammatory bowel disease" (IBD) je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica upala debelog ili čak tankog crijeva.

Šta je IBD?

Upalna bolest crijeva "Inflammatory bowel disease" (IBD) je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica upala debelog ili čak tankog crijeva.

Uzrok bolesti

Iako uzroci ove bolesti još nisu poznati, genetski faktori igraju određenu ulogu. Rizik nasljeđivanja je najveći ako boluje majka, a nakon toga brat i sestra. Obzorom da je upalna bolest crijeva mnogo češća u razvijenijim zemljama, stručnjaci vjeruju da vanjski faktori, moraju igrati određenu ulogu. U jednom istraživanju je pronađeno da je velik unos masnoća, bio povezan s kasnijim razvojem ulceroznog kolitisa.

Koji su SIMPTOMI?

- proljev 

- grčevi zbog kontrakcije crijeva izazvane upalom 

- perforacije crijevne stijenke 

- povišena temperatura

- umor

- gubitak apetita

- gubitak na težini

LIJEČENJE

Ova bolest se ne može izliječiti operativnim putem. Bolesnik ima stolicu toliko često da to zahtijeva jake lijekove protiv proljeva. Bolovi u trbuhu su jaki i obično smješteni u donjem desnom dijelu trbuha. Bolesnik se loše osjeća i ima komplikacije koje mogu uključivati gubitak na težini, bolove u zglobovima, upalu očiju, crvenilo kože ili čireve na koži, fistule, apscese i povišenu temperaturu. Potrebno je bolničko liječenje i dobar program prehrane.

Ne propustite