Skoplje: Otvorena izložba djela Pabla Picassa

Kultura
Skoplje: Otvorena izložba djela Pabla Picassa
U galeriji Omladinskog kulturnog centra (MКC) u Skoplju, sinoć je otvorena izložba velikog španskog slikara Pabla Picassa, predstavnika i osnivača kubizma

U galeriji Omladinskog kulturnog centra (MКC) u Skoplju, sinoć je otvorena izložba velikog španskog slikara Pabla Picassa, predstavnika i osnivača kubizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izložbi je predstavljena kolekcija od 46 grafičkih radova Pabla Picassa - faksimili crteža, litografije i odvojene gravure, koje obuhvataju period od 1932. do 1969. godine.

U galeriji MKC-a mogu se vidjeti crteži i keramike iz poznatog "plavog" i "ružičastog" perioda, a ostatak su uglavnom grafike potpisane od autora čuvene zbirke Vollar.

Radovi su u vlasništvu galerije "Visconti" iz Ljubljane. Izložba će biti postavljena do 16. marta. Prema direktoru MKC-a  Zlatku Stefkovskom,riječ je o kultnom događaju, rijetkost na ovim prostorima, koji je prema njegovom mišljenju, naglašava važnost ovakvih događaja u sredinama kao što je Makedonija.

U srži zbirke nalaze se kompleti originalnih grafike, smještenih u tri mape, koji danas predstavljaju rijetko viđena i rijetko dostupna dijela. Producent izložbe je Mihajlo Nestorović, a djela su u vlasništvu Žive Škodlar  Vujić i Lazara Vujića iz Ljubljane.

Na otvaranju izložbe obratila se i vlasnica Pikasovih djela, Alina Mara Vujić, koja se prisutnima zahvalila na velikom interesu, kazujući da su sve slike dio privatne kolekcije njenih roditelja Žive i Lazara Vujića.

Realizacija izložbe je finansijski podržana od Ministarstva kulture. Izložba je otvorena od jučer do 16 marta, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Među mnogobrojnim prisutnima na otvaranju izložbe prisustvovao je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov i gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski.

Ne propustite