Šta je kandidoza spolnih organa?

Priručnik bolesti
Šta je kandidoza spolnih organa?
Kandidoza spolnih organa ili infekcija spolnih organa gljivicom Candidom albicans.

Šta je KANDIDOZA SPOLNIH ORGANA?

Kandidoza spolnih organa ili infekcija spolnih organa gljivicom Candidom albicans. Gljivične infekcije su vrlo česte među ženama svih dobi - otprilike 75 posto žena imalo je bar jednom ovu infekciju. 

Kako nastaje infekcija?

Kod kandidoze spolnih organa radi se gotovo uvijek o autoinfekciji - dakle infekciji gljivicama koje žive u našem crijevu, te se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Razlozi su uglavnom prekomjerna uporaba antibiotika širokog spektra, uporaba kontracepcijskih tableta, prekomjerna higijena spolnih organa uporabom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru rodnice, trudnoća, menstruacija, neadekvatno (sintetičko i preusko) rublje, neadekvatni higijenski ulošci, neregulirana šećerna bolest itd.

Koji su SIMPTOMI?

Kod žena se najčeđće javlja svrbež spolovila uz žarenje, te pojačan iscjedak koji je obično bijel i sirast. Crvenilo koje se javlja na vanjskom dijelu polnog organa je znak upale, dok je rodnica pokrivena bijelim sirastim kolonijama gljiva. U muškaraca se najčešće ne javljaju simptomi (asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bjelkaste naslage na glansu i prepuciju uz osjećaj osjetljivosti i nadraženosti. Može biti prisutan i oskudan iscjedak iz mokraćne cijevi. Simptomi su najizraženiji nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj žarenja i svrbež.

LIJEČENJE

Kada su u pitanje gljivice u liječenju se ne primjenjuju antibiotici jer potiču rast gljivica u crijevu, koje onda postaje izvor infekcije spolnih organa. U liječenju se primjenjuje lokalna, tzv. antimikotička terapija. Kod žena se primjenjuje u obliku vaginaleta koje se stavljaju u rodnicu i krema koje se primjenjuju na vanjskom spolovilu. Kod muškaraca krema se maže po glansu i prepuciju. Terapija može biti i tabletama po preporuci liječnika. Obično simptomi nakon primjene lijekova vrlo brzo nestaju.

 

Ne propustite