Znakovi i simptomi astme

Priručnik bolesti
Znakovi i simptomi astme
Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju.

Šta je ASTMA?

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Astma se javlja kada dušnice (bronhi) u plućima postanu preosjetlive, reagirajući na jednu ili više tvari koje neastmatičarima uopšte ne štete. Zbog te reakcije stijenke dišnih puteva oteknu i počnu lučiti sluz, čime se smanjuje prostor potreban za ulazak zraka u pluća.

astma

Koji su UZROCI?

Razni alergeni, aktivnosti ili uvjeti mogu izazvati napad astme:

- grinje iz kućne prašine
- pelud
- životinjska prhut
- neki lijekovi
- neke namirnice
- moljci u namirnicama
- spore plijesni
- infekcija dišnih puteva
- duhanski dim
- automobilska isparavanja
- mirisne tvari što ih šire osvježivači zraka, parfemi, ljepila
- industrijske hemikalije i ostale tvari
- hladni zrak ili nagla promjena temperature
- tjelovježba
- jake emocije.

Koji su SIMPTOMI?

Glavni simptomi uključuju nedostatak daha, otežano disanje, kašalj i stezanje u prsima. Napadi variraju u težini, od blažeg nedostatka zraka do gušenja koje ugrožava bolesnikov život. Česti napadi astme su velika smetnja u svakodnevnom životu.

astma-2

LIJEČENJE

Dvije vrste lijekova pomažu u liječenju i kontroli astme:

Lijekovi za dugoročnu prevenciju koji sprječavaju pogoršanje simptoma i daljnje napredovanje bolesti, te preveniraju akutne napadaje astme (posebno protuupalna sredstva). Lijekovi za dugoročnu kontrolu uključuju lijekove za inhaliranje i za oralnu primjenu: kortikosteroidi, beta-2-agonisti s produženim djelovanjem, teofilin s postupnim otpuštanjem, kromoni i antileukotrieni.

Lijekovi za brzo ublažavanje simptoma koji svojim brzim djelovanjem otvaraju dišne putove opuštajući mišiće koji se oko njih napinju tijekom napadaja. Za brzo ublažavanje akutnih simptoma i napadaja astme primjenjuju se bronhodilatatori kao što su beta-2-agonisti kratkog djelovanja, antikolinergici, teofilin kratkog djelovanja, te adrenergici za teške astmatske napadaje ili status astmatikus.

Ne propustite