Šta uzrokuje migrenu?

Priručnik bolesti
Šta uzrokuje migrenu?
U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijeva se bol lokalizirana u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Šta je MIGRENA?

Glavobolja spada među najučestalije bolove. Smatra se da dvije trećine stanovništva bar jednom godišnje ima glavobolju. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijeva se bol lokalizirana u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Migrena je jaka glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napada često se javlja aura. Aura je naziv za takozvani prodromalni znak ili predsignal prije pravog migrenskog napadaja, a može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena. Najčešći oblici aure su: scintilirajući skotom (bljeskajuća tačkica u vidnom polju), jednostrani ispadi vidnog polja, jednostrani poremećaji osjeta ili motorike u ekstremitetima ili poremećaji govora.

Uzrok bolesti

Napadi migrene često su povezani s mjesečnicama, pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko. Napadi mogu biti uzrokovani i drugim faktorima kao što su: psihički stres, tjelesni napor, meteorološki uvjeti i nagle promjene vremena. U osoba koje su osjetljivije, konzumiranje određene vrste hrane i namirnica, također može provocirati napad: sir (zbog tiramina), čokolada (zbog feniletilamina), konzervirana hrana (zbog nitrita i drugih konzervansa), alkohol, itd.

Koji su SIMPTOMI?

Klasičnu migrenu često prate aura najčešće unutar 24 sata prije napada. U ovom stadiju nastaju promjene raspoloženja (depresija ili euforija) poremećaji koncentracije, nemir. Može se javiti patološka glad, posebice za slatkim. Nakon aure, koja u prosjeku traje 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90% bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika tuži se na preosjetljivost očiju na svjetlost (fotofobija), a poneki ne podnose jake zvučne ili mirisne podražaje. Pri kraju napadaja neki bolesnici izmokre veću količinu mokraće (poliurija). Napad migrene obično traje nekoliko sati, ali u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

Liječenje

Terapija migrene podrazumijeva istodobnu primjenu više terapeutskih metoda:
- terapija lijekovima
- promjena načina života i prehrane
- suportivna psihoterapija, a ponekad i dubinska
- eventualna primjena alternativnih metoda liječenja (akupunktura).

 

Ne propustite