Gljivična infekcija noktiju

Priručnik bolesti
Gljivična infekcija noktiju
Gljivična infekcija postepeno zahvata nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane. U početnom stadiju, najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini također pogoduje razvoju gljivične infekcije.

Šta je gljivična infekcija noktiju?

Gljivična infekcija postepeno zahvata nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane. U početnom stadiju, najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini također pogoduje razvoju gljivične infekcije.

Uzork bolesti

Gljivične infekcije se pojavljuju kod starijih ljudi, zbog toga što poslije 40-te godine nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije. Postoji rizik za razvoj gljivične infekcije na nožnim prstima ako se stopala znoje i ako se nose čarape i cipele koje onemogućavaju ventilaciju. Infekcije na prstima ruku često su posljedica prevelikog izlaganja vodi i deterdžentima. Vlaga koja nastaje ispod umjetnih noktiju također može biti uzrok.

Koji su simptomi?

- promjenu boje nokta - nokat postaje žut ili bjelkast.
- postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

LIJEČENJE

Gljivična infekcija noktiju može biti teška za liječenje. Ako imate gljivičnu infekciju, doktor vam može prepisati jedan od tri antifungalna lijeka koji su novi na tržištu. Oni uključuju:
flukonazol, terbinafin i itrakonazol. Nakon primjene ovi lijekovi dospijevaju u kožu i nakupljaju se u noktu kako bi iskorijenili gljivičnu infekciju. Javljane infekcije se češće viđa nakon liječenja starijim lijekova. Novi lijekovi su efikasniji, ali isto tako mogu imati neke nuspojave. 

Ne propustite