Da li ste anoreksični?

Priručnik bolesti
Da li ste anoreksični?
Anoreksija je poremećaj u ishrani koji se manifestuje u nedovoljnom uzimanju hrane uslijed nedostatka apetita, gađenja prema jelu ili uslijed fiksne ideje osobe da je debela, mada je prema važećim normama čak nedovoljno uhranjena.

Šta je ANOREKSIJA?

Anoreksija je poremećaj u ishrani koji se manifestuje u nedovoljnom uzimanju hrane uslijed nedostatka apetita, gađenja prema jelu ili uslijed fiksne ideje osobe da je debela, mada je prema važećim normama čak nedovoljno uhranjena. Osobe koje boluju od anoreksije često osjećaju intenzivni strah od debljanja ili smatraju da su prekomjerne težine čak i onda kada to nije slučaj. Prilikom procjenjivanja vlastitog izgleda imaju iskrivljenu sliku o svojoj težini ili obliku tijela. Kao rezultat toga, ne uspijevaju održati normalnu tjelesnu težinu stoga se odlučuju na ograničavanje unosa hrane, gladovanje ili pretjerano vježbanje. U ovakvim slučajevima i mala količina hrane postaje opsesija, stoga se unos kalorija ograničava na minimum.

Koji su UZROCI?

Ne postoji jedinstveni uzrok poremećaja u uzimanju hrane. Niz faktora, uključujući kulturološki i porodični pritisak, hemijsku neravnotežu, te emocionalne i poremećaje ličnosti zajedno, dovodi i do anoreksije i do bulimije, iako je svaki poremećaj određen različitima kombinacijama tih faktora. Genetika također može igrati malu ulogu.

Koji su SIMPTOMI?

Postoji nekoliko znakova koji upućuju na to da bi osoba mogla imati poremećaj prehrane:

•    Pothranjenost i nagli gubitak kilograma
•    Opsesija hranom i kontrolom tjelesne težine
•    Učestalo provjeravanje tjelesne težine vaganjem, ponekad i po nekoliko puta
•    Kompulzivno kontroliranje nutritivnih i kalorijskih vrijednosti namirnica
•    Izbjegavanja određenih namirnica kao što su meso, pšenica, itd.
•    Pretjerana tjelovježba
•    Isticanje prekomjerne težine, čak i kad to nije slučaj
•    Povlačenje iz društvenih aktivnosti, posebno onih koje uključuju hranu
•    Česta depresija te osjećaj letargičnosti (nedostatka energije) i osjetljivost na hladnoću
•    Konzumiranje velikih količina vode prije odlaska liječniku kako bi se dobilo na težini

anoreksija-1

LIJEČENJE

Prva veća poteškoća u liječenju poremećaja u uzimanju hrane je često otpor anoreksičnog pacijenta koji vjeruje da je mršavost normalna pa čak i privlačna. Također, anoreksiju mogu poticati i prijatelji koji su zavidni na mršavosti ili sportski treneri ili učitelji plesa koji potiču mršavost. Vrlo je važno informirati pacijenta i njegove bliske prijatelje i rođake o ozbiljnim posljedicama ovakvog stanja i o važnosti započinjanja liječenja. Prije nego što program počne, treba im se objasniti da je to bolan proces i da zahtijeva puni angažman i pacijenta i njegove porodice. 

Početno liječenje 

Umjereni do teško bolesni anoreksični pacijenti primaju se u bolnicu za početno liječenje, pogotovo ako je gubitak težine nastavljen čak i nakon ambulantnog liječenja, ako je težina 30% ispod minimalne težine potrebne da bi se održalo zdravlje, ako dođe do poremećaja u srčanom ritmu, u slučaju teške depresije ili suicidalnog ponašanja ili u slučaju velikog gubitka kalija ili iznimno niskog krvnog pritiska.

Dobitak težine 

Osim direktnog liječenja bilo kojeg ozbiljnog medicinskog problema, cilj terapije za anoreksične pacijente je povećati težinu. Ciljnu težinu postavlja samo liječnik. Pacijenti koji su izrazito pothranjeni moraju započeti s 1500 kilokalorija dnevno kako bi smanjili mogućnost želučanih bolova ili napetosti, zadržavanje tekućine i srčano zatajenje. Anoreksični pacijenti često imaju brži metabolizam i potrebno je više kilokalorija da bi povećali težinu. Na kraju se pacijentu daje hrana koja sadržava 3500 ili više kilokalorija dnevno.

Vježbanje

U ljudi s anoreksijom, pretjerano vježbanje je često komponenta općeg poremećaja. Tokom programa oporavka, kontrolirane vježbe mogu se koristiti i kao nagrada za razvoj dobrih prehrambenih navika i kao način da bi se smanjila nervoza želuca i crijeva koja obično dolazi uz oporavak.

Timski pristup 

Multidisciplinarni timski pristup koji se sastoji od stalne podrške i savjetovanja neophodan je za dugoročni oporavak od svih vrsta teških poremećaja u uzimanju hrane.

Kognitivno-bihevioralna terapija 

Kognitivno-bihevioralna terapija djeluje na principu da se model krivog razmišljanja i uvjerenja o vlastitom tijelu može objektivno prepoznati i promijeniti, čime se mijenja i odgovor i eliminiraju nezdrave reakcije na hranu.

 

Ne propustite