Šta uzrokuje čir na želucu i dvanaestercu i kako se liječi?

Priručnik bolesti
Šta uzrokuje čir na želucu i dvanaestercu i kako se liječi?
Čir na želucu je vrlo često oboljenje. Čir na želucu i dvanaestercu (peptički ulkus) predstavlja oštećenje sluzokože želuca.

Šta je ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTERCU?

Čir na želucu je vrlo često oboljenje. Čir na želucu i dvanaestercu (peptički ulkus) predstavlja oštećenje sluzokože želuca. 

cir-na-zelucu-simptomi

(Ilustracija čira na želucu)

Uzrok bolesti

Glavni uzrok je bakterijska infekcija. Ponekad dugotrajna upotreba nesteroidnih protivupalnih preparata (NSAID), kao što su npr. acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i sl. može uzrokovati čir na želucu. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se prije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome.

Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori). H. pylori slabi zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaesterca što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje. Još uvijek se ne zna tačan put prijenosa infekcije (hranom, vodom, direktnim kontaktom usta na usta kao npr. ljubljenjem, prljavim rukama itd.). 

helicobacter-pylori-infection

(Helicobacter pylori (H. pylori).)

Koji su SIMPTOMI?

Najčešći simptom je bol koja je obično ravnomjerna i tupa. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Kod čira dvanaesterca pojavljuje se 2-3 sata nakon jela. Može se javiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane. Ako je čir prisutan na želučanoj stijenci bol se obično pogoršava nakon uzimanja hrane. Ostali simptomi su:
-gubitak tjelesne težine, 
-slabljenje apetita, 
-nadutost, 
-podrigivanje, 
-mučnina i povraćanje. 
Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopće ne pojavljivati. Ukoliko osjetite oštru, iznenadnu i konstantnu bol u želucu, odmah se obratite doktoru. Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kafe mogu biti znaci ozbiljnog problema. Krvarenje nastupa ako su kiselina ili ulkus oštetili krvnu žilu.

Liječenje

Čir na želucu uzrokovan bakterijom H. pylori liječi se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluznicu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba utjecati i na smanjenje lučenja kiseline. 

Liječenje je kombinirano: antibioticima, blokatorima lučenja kiseline, i lijekovima koji imaju zaštitno djelovanje na sluznicu (protektivi).Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lijekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Njome se ublažuju simptomi ulkusa, ubija njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti.

Prevencija

Prevencija oboljenja je otežana jer se ne zna pouzdano na koji način se H. pylori širi. Nakon nužde i prije jela obavezno je pranje ruku. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije.

Ne propustite