Šta je HOPB?

Priručnik bolesti
Šta je HOPB?
Hronična opstruktivna plućna bolest ima hroničan i progresivno trajanje, tako da ta u početku isključivo plućna bolest uzrokuje komplikacije u mnogim drugim organskim sistemima. Oštećenje srčano-žilnog sistema zbog smanjenog dotoka kisika u sve organe u tijelu dovodi do oštećenja srčanog mišića, bubrega, mišićno-koštanog sistema, poremećaja proizvodnje hormona, dijabetesa i osteoporoze.

Šta je HOPB?

Hronična Opstruktivna Plućna Bolest ima hroničan i progresivno trajanje, tako da ta u početku isključivo plućna bolest uzrokuje komplikacije u mnogim drugim organskim sistemima. Oštećenje srčano-žilnog sistema zbog smanjenog dotoka kisika u sve organe u tijelu dovodi do oštećenja srčanog mišića, bubrega, mišićno-koštanog sistema, poremećaja proizvodnje hormona, dijabetesa i osteoporoze.

Koji su UZROCI?

Čak 95% oboljelih od HOPB-a su pušači, ali samo 30% pušača oboli od HOPB-a. Pušenjem izlažete sebe velikom riziku za razvoj ove bolesti. Rizik obolijevanja od H.OPB-a ovisan je o dužini pušačkog staža i broju popušenih cigareta. Rizik obolijevanja od HOPB-a povećava se s brojem popušenih cigareta dnevno.

Koji su SIMPTOMI?

U blagom stepenu ove bolesti prisutni su kašalj i iskašljavanje te otežano disanje u naporu. Nije neobično da osobe s HOPB-om postaju anksiozne i depresivne. To dodatno opterećava otežano disanje i stvara se zatvoreni krug. Važno je da oboljeli od hronične opstruktivne plućne bolesti prilagode dnevni život svojim mogućnostima, uz brigu i podršku porodice i prijatelja, što oslobađa od straha i depresije.

LIJEČENJE

Bolest nije izlječiva. Upotrebom lijekova za olakšanje disanja smanjujemo simptome. Prestanak pušenja smanjuje kašalj i iskašljavanje. U liječenju ove bolesti koristimo lijekove u inhalacijskom obliku. U početnom stadiju HOPB-a lijekovi se upotrebljavaju prema potrebi, prilikom pojave simptoma otežanog disanja. U razvijenim oblicima HOPB-a simptomi su trajno prisutni pa se lijekovi za olakšanje disanja upotrebljavaju svakodnevno. 
 

 

Ne propustite