Šta je angina pectoris?

Priručnik bolesti
Šta je angina pectoris?
Angina ili angina pectoris je medicinski termin koji se koristi za opisivanje privremene nelagode odnosno boli u području prsa, koja se javlja kada srce ne dobiva dovoljno krvi.

Šta je ANGINA PECTORIS?

Angina ili angina pectoris je medicinski termin koji se koristi za opisivanje privremene nelagode odnosno boli u području prsa, koja se javlja kada srce ne dobiva dovoljno krvi.
Ovisno o obliku, težini, učestalosti simptoma i razini aktivnosti koja ubrzava nelagodu, razlikujemo dvije vrste angine pectoris:

•    Stabilna angina javlja se kod fizičkih napora, a nekada je dovoljno i malo brže hodanje da bi došlo do pojave boli ili nelagode. Njezini simptomi obično traju manje od pet minuta, a povlače se nakon prestanka aktivnosti ili uzimanja lijekova (Nitroglicerin).
•   Nestabilna angina (ili predinfarktno stanje) nastaje zbog naglog suženja koronarne arterije. Njezini simptomi se, za razliku od stabilne angine, javljaju u stanju mirovanja, obično su dužeg i intenzivnijeg trajanja i često su nepredvidljivi. Nestabilnu anginu treba znati prepoznati i bolesnika hitno uputiti u bolnicu, s obzirom na postojeći rizik od infarkta.

angina-1

Koji su UZROCI?

Najčešći uzrok angine pectoris je bolest koronarnih arterija. Naslage na unutrašnjim stjenkama koronarnih arterija sprječavaju dotok dovoljnih količina krvi u srčani mišić. Aktivnosti ili situacije koje zahtijevaju povećani dotok krvi u srce (vježbanje, teži obroci hrane, stres), mogu uzrokovati anginu pectoris. Rjeđi uzroci angine pectoris su spazam (stezanje) koronarne arterije (Prinzmetalova angina), bolesti srčanih zalistaka, zatajenje srca i poremećeni srčani ritam. Bolest je češća u muškaraca. Faktore rizika čine: pušenje, visoke vrijednosti kolesterola u krvi, visoki krvni pritisak, šećerna bolest (dijabetes), pojava koronarne bolesti srca u porodici, nedovoljna tjelesna aktivnost, te povećana tjelesna težina (30% veća od idealne). Bolest se pojavljuje u populaciji s učestalošću od oko 3 posto.

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi su nelagodnost, bol, stezanje, gušenje u sredogruđu. Pacijent raširenom šakom pokazuje gdje ga boli. Bol se može se širiti u ruku, vilicu ili trbuh. Na primjer, trčanje za autobusom može pokrenuti napad angine. Tokom vježbanja, uslijed jakih emocija ili ekstremne temperature. Angina je znak povećanog rizika od srčanog udara, zastoja srca i iznenadne srčane smrti. 

POGLEDAJTE ŠTA JE ANGINA PECTORIS?

LIJEČENJE

Ciljevi liječenja su smanjenje simptoma i sprječavanje komplikacija. Za vrijeme napada angine pectoris preporučuje se mirovanje. Nitroglicerin ispod jezika djeluje na nestanak boli tokom napada. Preventivnim liječenjem nitroglicerinom, beta- blokatorima, antagonistima kalcija i acetilsalicilnom kiselinom može se spriječiti angina pectoris. U nekih je bolesnika potrebno propisati i lijekove za kontrolu kolesterola, krvnog pritiska i poremećenog srčanog ritma. Preporučuju se programi srčane rehabilitacije u svrhu poboljšanja kardiovaskularne sposobnosti. U određenih je bolesnika potrebno operativno liječenje: ugrađivanje aorto-koronarne premosnice (engl. by-pass) ili perkutana transluminalna koronarna angioplastika.

Ne propustite