Alzheimerova bolest

Priručnik bolesti
Alzheimerova bolest
Vodeća bolest današnjice, demencija Alzheimerova tipa, u stalnom je porastu i najčešća je od svih demencija (čini 50 posto svih).

Šta je ALZHEIMEROVA DEMENCIJA?

Vodeća bolest današnjice, demencija Alzheimerova tipa, u stalnom je porastu i najčešća je od svih demencija (čini 50 posto svih).  Alois Alzheimer 1906. godine prvi je put opisao sindrom demencije kao psihički poremećaj koji je po njemu dobio ime Alzheimerova bolest (AB), odnosno Alzheimerova demencija (DAT). Nekad se ta bolest rijetko spominjala i još rjeđe dijagnosticirala, do šezdesetih godina prošloga stoljeća dijagnosticirala se i kao senilna, vaskularna, aterosklerotska demencija ili kao hronični psihoorganski sindrom. 

alzheimerova-bolest

Alzheimerova bolest je ireverzibilno i napredujuće degenerativno oboljenje ćelija moždane kore i okolnih struktura (neurofibrilarna degeneracija + senilni plakovi), još uvijek nepoznatog uzroka, koje dovodi do niza biokemijskih poremećaja i posljedičnih psihičkih simptoma. 

Simptomi se u početku pripisuju staračkoj zaboravljivosti, a potom se javljaju smetnje orijentacije u vremenu i prostoru, promjene u ponašanju i karakteru, iskrivljena percepcija okolnih događanja, smetnje spavanja, manjak svake inicijative, potištenost, strah.

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi i znakovi Alzheimerove bolesti su slični onima kod drugih demencija i uključuje ranu, srednju i kasnu fazu. Prvi znak bolesti je gubitak kratkotrajnog pamćenja. Bolest napreduje postepeno, a poremećaji ponašanja su vrlo česti.

LIJEČENJE

Dijagnoza Alzheimerove demencije se danas postavlja prvenstveno na osnovu kliničke slike, heteroanamnestičkih podataka te pomoćnih psihometrijskih metoda (MMSE). U postavljanju dijagnoze može pomoći i EEG, CT, PET i MR. Terapijske mogućnosti su još uvijek veoma skromne i usmjerenu su prvenstveno ka ublažavanju akutnih simptoma oboljenja. Lijek za Alzheimerovu bolest/demenciju još nije pronađen.

 

Ne propustite