Alergijski rinitis

Priručnik bolesti
Alergijski rinitis
Alergijski rinitis je poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon izlaganja određenom alergenu, a uzrokovan je alergijskom reakcijom posredovanom imunoglobulinima E i drugim upalnim tvarima.

Šta je ALERGIJSKI RINITIS?

Alergijski rinitis je poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon izlaganja određenom alergenu, a uzrokovan je alergijskom reakcijom posredovanom imunoglobulinima E i drugim upalnim tvarima. Najčešći pokretači alergijske reakcije na sluznici nosa su alergeni koji dolaze iz zraka – grinje, peludi, plijesni i alergeni životinja, a rjeđe alergeni iz hrane ili lijekovi.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10 do 25% stanovništva u svijetu boluje od nekog oblika alergijskog rinitisa.

respiratory-system

 

Koji su UZROCI?

Alergijski rinitis se pojaviti sezonski (peludna groznica) ili može trajati cijele godine (cjelogodišnji rinitis). Najčešći uzroci sezonskog rinitisa su sljedeće vrste peludi: proljetni rinitis uzrokuje pelud drveća (npr. hrast, brijest, javor, joha, breza, borovina, maslina); ljetni rinitis uzrokuje pelud trava (npr. troskot, mačji rep, slatka proljetna trava ili mirisavka, trava voćnjaka, batica, koštan, zimzeleno proso) i pelud korova (npr. čičak, trputac); a jesenski rinitis uzrokuje pelud ostalih korova (npr. ljuti korov ili limundžik). 

Cjelogodišnji rinitis je posljedica cjelogodišnjeg izlaganja inhalacijskim alergenima (npr. grinje prašine, žohari, životinjska dlaka, pljesan) u zatvorenim prostorima ili se radi o jakoj reaktivnosti na pelud biljaka koje su cvale jedna za drugom u proteklim sezonama.

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi koji se javljaju u alergijskom rinitisu su začepljenost nosa, pojačana vodenasta sekrecija iz nosa, kihanje, osjećaj suhoće ili sekreta u nosu koji se ne može ispuhati te, povremeno, krvarenje iz nosa. Kod sezonskog alergijskog rinitisa vodeća smetnja je kihanje, dok je kod perenijalnog vodeći simptom začepljen nos.

Osobe koje boluju od alergijskog rinitisa mogu biti razdražljive, a simptomi izazivaju glavobolju i smanjenje koncentracije što se može odraziti na uspjeh u učenju kod djece. Alergijski rinitis često je praćen i alergijskom upalom paranazalnih sinusa, a u djece može biti udružen s čestim upalama uha. U djece se počinje javljati iza treće godine života, a najčešće u školskoj dobi.

LIJEČENJE

Prvi korak u liječenju alergijskog rinitisa je eliminacija i izbjegavanje alergena. Poslije toga dolazi medikamentozno liječenje (lijekovima) u obliku tableta, kapi ili sprejeva za nos. Kapi za nos nam pomažu kod začepljenja nosa, ali njihovo pretjerano konzumiranje može imati štetne posljedice. 

Za liječenje simptoma alergijskog rinitisa koriste se sljedeći lijekovi:

• oralni H1-antihistaminici
• intranazalni H1-antihistaminici
• intranazalni kortikosteroidi
• intranazalni kromolini
• antileukotrieni
• potkožna specifična imunoterapija
• sublingvalna specifična imunoterapija
• nazalna specifična imunoterapija

 

Ne propustite