AKNE - Kako ih se riješiti?

Priručnik bolesti
AKNE - Kako ih se riješiti?
Bubuljice na vratu, licu, leđima i/ili rameni karakteristične su za akne.

Šta su to AKNE?

Bubuljice na vratu, licu, leđima i/ili rameni karakteristične su za akne. Ta bolest često počinje u adolescentskoj dobi, baš u vrijeme kada nam vanjski izgled postaje posebno važan. Iako mogu uzrokovati poprilične psihičke probleme, akne nisu opasne po zdravlje. Bolest se češće javlja kod dječaka, nego kod djevojaka.
Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti, a nastaju pri začepljenju žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde. Takvim nakupljanjem nastaju bubuljice. Postoji nekoliko oblika akni, a najčešće su akne vulgaris koje se prvenstveno javljaju u adolescenata u kojih hormonalne promjene uzrokuju povećanje žlijezda lojnica i stvaranje sebuma.

acnediagram

 

Koji je UZROK aknama?

Osnovni uzrok aknama je preosjetljivost na normlanu razinu spolnog hormona koji se naziva testosteron. Zbog te preosjetljivosti žlijezde lojnice (odgovorne za masnoću kože) proizvode vrlo nisku razinu loja, masne izlučine koja masti i štiti kožu.

Četiri faktora doprinose stvaranju akni:

• pretjerano stvaranje loja (sebuma),
• nepravilno ljuštenje mrtvih stanica kože,
• bakterije,
• upala.

Povećanu proizvodnju sebuma prouzrokuje stres, hormoni, lijekovi i bakterije. Vlaga, jako znojenje, trljanje i čišćenje kože sapunom takođe može pogoršati akne. 

(U SLJEDEĆEM VIDEU MOŽETE POGLEDATI KAKO SE AKNE FORMIRAJU ISPOD KOŽE!)

Koji su SIMPTOMI?

U veliko broju slučajeva akne se javljaju na licu, vratu, grudima, te gornjem dijelu leđa i ruku. Mogu imati sljedeći oblik:

bijeli prištići - pore su začepljene masnim izlučevinama i odumrlim ćelijama
miteseri - začepljene pore ostaju otvorene i u njima se nakuplja prljavština
prištići - uzdignuti, crvenkasti prištići nastali zbog upale ili infekcije začepljenih pora
ciste - tvorbe smještene ispod površine kože, nastale nakupljanjem izlučevina.

LIJEČENJE

Liječenje uključuje niz lokalnih preparata kao i lijekove koji se uzimaju na usta, a izbor zavisi o vrsti akni i promjena prisutnih na koži. Potrebno je smanjiti stvaranje masti, ubrzati izmjenu gornjih slojeva kože, te iskorijeniti bakterijsku infekciju i upalu. Većina pacijenata dobro reaguje na terapiju benzoil peroksidom, rezorcinolom, salicinom kiselinom, te antibioticima. Ako akne ne reagiraju niti na jednu od navedenih terapija, mogu se primijeniti lokalni proizvodi na bazi vitamina A (tretinoin). 

Akne i način prehrane

Većina istraživanja pokazuje da hrana nema učinka na akne. Međutim, bilo bi korisno voditi prehrambeni dnevnik – bilješke o tome šta kojeg dana jedete – da provjerite ne uzrokuje li možda neka vrsta hrane njihovo izbijanje. Primjerice, neke žene tvrde da je konzumiranje čokolade neposredno prije mjesečnice kod njih povezano s pojavom akni. Ljudi koje muče akne pokazuju sklonost prema nižoj razini vitamina A u krvi nego što je to normalno, pa pripazite da vam taj vitamin ili beta-karoten bude dovoljno zastupljen u prehrani. Nemojte ga uzimati kao dodatak, osim prema doktorovoj uputi.

PREVENCIJA

Ovi će savjeti koristiti svim osobama koje su sklone aknama, a možda vam ništa drugo neće biti potrebno da obuzdate blaže izražene bubuljice. Za ozbiljnije slučajeve pokušajte primijeniti neki od postupaka preporučenih ovdje:

- lice perite nemasnim sapunom koji pretjerano ne isušuje kožu
- ako vam treba ovlaživač za kožu, odaberite proizvod lagan i bez masnoće
- ultraljubičaste zrake pomažu pri ublažavanju akni, stoga izlažite kožu dnevnoj svjetlosti i svježem zraku, ali ne kada je sunce najjače
- pažljivo birajte sredstvo za sunčanje
- izbjegavajte pretjerano znojenje
- pazite da vam kosa ne pada po licu.

 

Ne propustite