Bedrenica, antraks ili crni prišt: Bolest koja se može iskoristi kao biološko oružje

Priručnik bolesti
Bedrenica, antraks ili crni prišt: Bolest koja se može iskoristi kao biološko oružje
Bedrenica (poznata još i kao antraks ili crni prišt) je zarazna, bakterijska bolest kod divljih i domaćih životinja.

Šta je BEDRENICA, ANTRAKS ILI CRNI PRIŠT?

Bedrenica (poznata još i kao antraks ili crni prišt) je zarazna, bakterijska bolest kod divljih i domaćih životinja. Čovjek se može zaraziti kroz kožu, nakon konzumiranja zaražene hrane ili udisanjem spora, pa tako nastaju kožni oblik koji je najčešći, plućni antraks ili crijevni oblik antraksa.

Antraks se smatra idealnim bio-oružjem jer nije dokazan prijenos s čovjeka na čovjeka, već se zarazi samo osoba koja je bila izložena sporama.


Uzrok bolesti

Uzrok bedrenice je bakterija Bacillus antracis, čije spore mogu preživjeti na tlu i u životinjskim produktima decenijama. Goveda, koze, ovce, konji su najviše prijemljivi, a najčešće se zaraze jer mogu pojesti spore koje postoje na tlu. 

antraks-1

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi uveliko ovise o načinu unošenja antraksa u organizam, a javljaju se uglavnom nakon sedam dana.

Pošto je najčešći put zaraze kroz kožu, obično se na koži javi crvena-smeđa kvržica koja svrbi oko koje se razvije crvenilo i želatinozna oteklina, a nakon toga u središtu se razvije otvoreni čir iz kojeg izlazi sukrvica. Na tom mjestu stvori se crna krasta (otuda naziv "crni prišt"). Može se javiti i :

- povećanje limfnih čvorova 
- malaksalost
- bolovi u mišićima 
- glavobolja
- vrućica 
- povraćanje. 

Kod plućnog antraksa prvi simptom je sličan prehladi. Nakon nekoliko dana simptomi napreduju i javljaju se značajni problemi sa disanjem. Plućni antraks je obično fatalan tj. brzo rezultira smrću.

Crijevni oblik se manifestuje kroz akutno zapaljenje crijevnog trakta. Početni simptomi su mučnina, gubitak apetita, povraćanje i temperatura, koji su praćeni abdominalnim bolom, te povraćanjem krvi. Crijevni antraks rezultira smrću u 25% od 60% slučajeva.

Liječenje

Liječenje se provodi antibioticima, a traje obično 7 do 14 dana. Nikako se  ne smiju uzimati antibiotici na svoju ruku unaprijed.

Prevencija

Osobe koje su izložene visokom riziku (veterinari koji rade s bolesnom stokom, laboratorijski radnici koji rade s antraksom, radnici u industriji vune) mogu se vakcinisati protiv antraksa.

Ne propustite