Benigna hiperplazija prostate (BHP): Kako je prepoznati i liječiti?

Priručnik bolesti
Benigna hiperplazija prostate (BHP): Kako je prepoznati i liječiti?
Benigna hiperplazija prostate (BHP) jedna je od najčešćih dijagnosticiranih stanja u odraslih muškaraca.

Šta je BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE?

Benigna hiperplazija prostate (BHP) jedna je od najčešćih dijagnosticiranih stanja u odraslih muškaraca.

BHP je nemaligni, prekomjerni rast stanica prostate i uzrokuje različite stupnjeve opstrukcije te oteževa ili gotovo potpuno onemogućava pražnjenje mokraćnog mjehura. Uretra, cijev kojom urin izlazi iz mjehura, prolazi kroz prostatu. Kako se hiperplazija razvija, tako se uretra postepeno sužava što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

Uzrok bolesti

Učestalost BHP povećava se s godinama. Još ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje za nastanak BHP. Muški  hormoni bi mogli imati određenu ulogu, ali ne zna se da li stimuliraju hiperplaziju ili samo pružaju povoljne uslove za razvoj ovog stanja.

Jedno od objašnjenja je da razmnožavanje stanica nadmašuje njihovu smrt u određenoj životnoj dobi muškarca. Postoji zanimljiva veza između BHP i pušenja. Manja je vjerojatnost da će pušači oboljeti od BHP. To se isto odnosi na muškarce koji imaju cirozu jetre, a liječnici smatraju da je to zbog većih koncentracija ženskih hormona. Međutim, ovo nije dobar razlog da bi konzumirali cigarete ili alkohol i tako uzrokovali daleko ozbiljnije bolesti. 

Bitno je napomenuti da ne postoji jaka veza između raka i BHP. 

Koji su SIMPTOMI?

Manje od polovice svih muškaraca oboljelih od BPH imaju simptome koji uključuju:

- usporeno ili odgođeno mokrenje
- slabi mlaz
- nepotpuno pražnjenje (podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja)
- isprekidanost (prekid mlaza tokom pražnjenja mjehura)
- kapanje mokraće koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja
- potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tijekom noći
- bol pri mokrenju
- prisutnost krvi u mokraći
- zastoj mokraće
- učestalije mokrenje
- urgentno mokrenje (jak i iznenadan podražaj za mokrenjem)
- nekontrolirano istjecanje mokraće

Simptomi BHP mogu se pogoršati uzimanjem nekih lijekova za liječenje drugih bolesti. Stimulansi, kao neki koji se nalaze u lijekovima za astmu i otčepljenje sinusa, mogu još više suziti mokraćnu cijev. Ostali lijekovi, kao mnogi antispazmolitici, mogu smanjiti sposobnost pražnjenja mokraćnog mjehura. Diuretici i alkoholna pića također mogu pogoršati simptome. Prestanak uzimanja tih lijekova je možda sve što treba učiniti kako bi se uklonili simptomi.

Liječenje

Terapija benigne hiperplazije prostate uključuje primjenu alfa 1-blokatora: doksazosina, prazosina i terazosina, lijekova koji su se prije koristili samo za liječenje visokog krvnog tlaka. Ti se lijekovi mogu koristiti za liječenje benigne hiperplazije prostate zato jer opuštaju mišiće vrata mjehura i olakšavaju mokrenje. Od ljudi koji su liječeni alfa 1-blokatorima, 74% je navelo poboljšanje simptoma. 

Antibiotici se mogu primjenjivati za liječenje hroničnog prostatitisa koji obično prati benignu hiperplaziju prostate. 

Operacija je obično indicirana u muškaraca sa simptomima nekontroliranog istjecanja mokraće , krvi u urinu, zastoja mokraće i rekurentnih infekcija urinarnog trakta. Odabir specifičnog hirurškog zahvata obično ovisi o težini simptoma i veličini i obliku prostate.

Prevencija

Benigno povećanje prostate je normalni fiziološki proces do kojeg dolazi zbog starenja. 

Ne propustite