AIDS (HIV, SIDA)

Priručnik bolesti
AIDS (HIV, SIDA)
Sida (engl. AIDS – acquired immune deficiency syndrome) je sindrome stečene imunodeficijencije.

Šta je AIDS?

Sida (engl. AIDS – acquired immune deficiency syndrome) je sindrome stečene imunodeficijencije. Kao polno prenosiva bolest, predstavlja posljednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije (HIV), a karakteriše je progresivno slabljenje imunog sistem što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora.
Te infekcije su posebno opasne kod ovih bolesnika, jer je njihov imunološki sistem oštećen zbog djelovanja HIV-a, te se ne može boriti protiv pdređenih vrsta bakterija, virusa i ostalih mikroba.
Sida se ne može izliječiti lijekovima, niti uklanjanjem virusa. Može se samo usporiti proces oštećenja imunološkog istema.

Kako se prenosi?

HIV se najlječešće prenosi spolnim putem, homoseksualnim ili heteroseksualnim. Virus u tijelo može ući kroz sluznicu vagine, vulve, penisa, rektuma ili usta tijekom spolnog odnosa. HIV se također širi i zaraženom krvlju i krvnim komponentama. Danas se sva krv testira na HIV i posebnim termičkim postupkom obrađuje te je rizik od zaraze putem transfuzije krvi i krvnih komponenata ekstremno mala. HIV se često širi među intravenskim narkomanima koji koriste zajedničke igle. Prijenos virusa s bolesnika na zdravstvenog djelatnika i obrnuto putem slučajnih uboda zaraženom iglom ili putem instrumenata je rijedak. Žene mogu prenijeti HIV svom čedu tijekom trudnoće. Otprilike četvrtina do trećina neliječenih žena će prenijeti HIV svom djetetu. HIV se na dijete prenosi i putem majčina mlijeka. Uzimanje lijeka zidovudina tokom trudnoće značajno će smanjiti rizik prenošenja HIV-a na dijete. Ako se takvo liječenje kombinuje s carskim rezom, rizik infekcije se može svesti na 1%. Iako su naučnici otkrili HIV u slini zaraženih osoba, nema dokaza da se virus može prenijeti putem sline. Naučnici tvde da još uvijek nema dokaza da se HIV prenosi poljupcem, znojenjem, suzama, urinom ili stolicom, zajedničkim korištenjem pribora za jelo, peškira, posteljine, bazena ili telefonske slušalice. Također, poznato je da se ne prenosi niti ubodom komaraca i ostalih insekata.

Koji su SIMPTOMI?

U velikom broju slučajeva, osoba zaražena HIV-om može da živi bez ikakvih smetnji duži vremenski period, odnosno kažemo da je osoba asimptomski seropozitivna. Primarna infekcija često prolazi asimptomski period, te se manifestuje u 1. ili 12. sedmici infekcije. Kod većine zaraženih osoba pojavljuju se sljedeći simptomi:
 

 - povišena temperatura
 - suhi kašalj
 - znojenje
 - slabost
 - bolovi u mišićima i kostima
 - anoreksija
 - mučnina
 - proljev
 - grlobolja 
 - limfadenopatija
 - glavobolje
 - fotofobija  
 - mentalna konfuzija
 - osip na trupu
 - bol i oticanje zglobova
 - bol u kostima
 - smanjenje intelektualnih funkcija i dr.

Skoro svaki od ovih simptoma može se povezati i s nekom drugom bolesti. Samo pretrage krvi na HIV mogu dokazati da su ovi simptomi povezani s AIDS-om.

Liječenje

Liječenje pacijenata se može podijeliti na: liječenje HIV infekcije protuvirusnim lijekovima i liječenje oportunističkih infekcija i neoplazija.
Cilj liječenja protuvirusnim lijekovima sastoji se od inhibiranja virusnog umnožavanja i sprječavanja infekcije zdravih ćelija.
AZT (Zidovudine) je lijek izbora u liječenju uznapredovalih faza HIV infekcije. AZT može produžiti život pacijenta od nekoliko mjeseci, do 2 godine i više. AZT smanjuje i broj oportunističkih infekcija i tumora. 
AZT ipak nije jedini lijek u liječenju AlDS-a. Lijekovi koji se nazivaju inhibitori proteaze (Indinavir), su se pokazali kao vrlo učinkoviti. 
Oblik terapije koja koristi 3 lijeka, HAART (engl. Highly Active Retroviral Therapy), pomaže ljudima s AIDS-om produžavanje života. Osobe zaražene HIV-om danas žive duže i zbog toga što doktori znaju kako pravilno koristiti antibiotike u suzbijanju sekundarnih infekcija prije nego se uopšte razviju.
Liječenje HIV infekcije i AIDS-a nije jednostavno. Dnevni režim uzimanja lijekova može biti kompliciran i zahtjevati puno vremena, ali važno je napomenuti kako se ovi lijekovi moraju uzimati tačno onako kako je to propisao doktor. 
U rijetkim slučajevima lijekovi ne djeluju. To se dešava kao posljedica razvoja otpornosti HIV-1, koji može mutirati u oblike na koje lijekovi ne djeluju.

Prevencija

S obzirom da ne postoji lijek za ovu bolest, neophodno je prilikom svakog seksualnog odnosa obavezno koristiti kondom, ne koristiti instavenske droge, a osobito ne igle drugih ovisnika.

U narednom videu pogledajte sve što trebate znati o AIDS-u!

Ne propustite