Erdogan: Vrijeme da se EU obračuna s islamofobijom umjesto da nam drži lekcije

Svijet
Erdogan: Vrijeme da se EU obračuna s islamofobijom umjesto da nam drži lekcije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da je vrijeme da se obračuna sa "islamofobijom", umjesto da Turskoj daje lekcije o demokratiji. Erdogan je u svom govoru ambasadorima Turske u inostranstvu, u Ankari, rekao da oni treba da slijede pouzdanu vanjsku politiku kako bi predstavili snažnu i samouvjerenu "novu Tursku" pod njegovim vodstvom, prenio je AFP.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da je vrijeme da se obračuna s "islamofobijom", umjesto da Turskoj daje lekcije o demokratiji.

Erdogan je u svom govoru ambasadorima Turske u inostranstvu, u Ankari, rekao da oni treba da slijede pouzdanu vanjsku politiku kako bi predstavili snažnu i samouvjerenu "novu Tursku" pod njegovim vodstvom, prenio je AFP.

Erdogan je pozvao EU da "preispita svoju politiku prema Turskoj" i optužio je za odugovlačenje kada je riječ o zahtjevu Turske za članstvo u evropskom bloku.

"Vjerujte mi da je za žaljenje da EU pokušava da Turskoj daje lekcije umjesto da pokuša da riješi veoma ozbiljne prijetnje s kojima se suočava", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao da su rasističke, diskriminatorske pojave i islamofobija u porastu u Evropi i da svakim danom, rasističke organizacije osvajaju simpatije u nekim zapadnim društvima, prenosi Tanjug.

"Islamofobija - na koju stalno skrećemo pažnju i upozoravamo - predstavlja ozbiljnu prijetnju u Evropi", rekao je Erdogan.

"Ukoliko ovo pitanje danas ne bude ozbiljno riješeno i ako populizam zarobi evropske političare, EU i evropske vrijednosti biće dovedene u pitanje", dodao je Erdogan.

Erdogan je poručio ambasadorima da Turska nije "država koju bilo ko može da optužuje i upire prstom" i da oni koji je kritiziraju moraju da vide da "imaju posla s novom Turskom, velikom Turskom, sa svojom ekonomijom, demokratijom i vanjskom politikom".

Turski predsjednik je, također, upozorio ambasadore da budu "na oprezu" u svjetlu onoga što je opisao kao kampanju zapadnih medija da prikažu Tursku kao nedemokratičnu državu.

"Oni (zapadni mediji) nisu pošteni, nisu iskreni. Oni dođu i razgovaraju sa nama. Mi im damo neophodne odgovore. Mi im pokažemo dokumenta, ali usprkos svemu tome, oni slijede svoj put", rekao je Erdogan.

Ne propustite