Preživjela iz Kaknja: Sa kćerkom sam pobjegla kroz prozor

Bosna i Hercegovina
Preživjela iz Kaknja: Sa kćerkom sam pobjegla kroz prozor
Malo prije nesreće nestalo je struje. Odjednom se začuo tutanj kao da je grom udario. Sve se počelo tresti i ja sam sa kćerkom, bez ičega, iskočila kroz prozor, kazala je Almedina Sekić, stanovnica jedne od kuća koje je sinoć pogođena u klizištu u naselju Bare kod Kaknja.

 

"Malo prije nesreće nestalo je struje. Odjednom se začuo tutanj kao da je grom udario. Sve se počelo tresti i ja sam sa kćerkom, bez ičega, iskočila kroz prozor", kazala je Almedina Sekić, stanovnica jedne od kuća koje je sinoć pogođena u klizištu u naselju Bare kod Kaknja.

U nesreći je poginula jedna žena, njena kćerka i još dvije osobe su povrijeđene.

Sekić je za Al Jazzeru rekla kako je smrtno nastradala njena komšinica, te da ne zna kako će povrijeđenoj djevojčici prenijeti da joj je majka poginula.

"Ja sam kod tetke sad smještena, imam posao i lakše mi je da prevaziđem nesreću, no brinem se za druge koji ne rade, a ovo ih je pogodilo“, kazala je.

Sekić od 1980-ih godina živi u naselju Bare i kaže kako se klizište ranije nije javljalo na toj lokaciji. U istom naselju živi i njena majka koja je u pidžami, bosa, sinoć pobjegla iz svoje kuće, kao i članovi drugih porodica koje je pogodila nesreća.

Kako dalje?

U Barama je do sinoć, zajedno sa suprugom živjela i Ivana Kukić. U vrijeme nesreće nije bila u svom domu.

"Sva sreća, bila sam kod majke u to vrijeme koja ne živi u tom naselju. Nazvali su me i rekli šta se desilo. Kada samo došla, vidjela sam da mi je kuća potpuno uništena, ništa nisam uspjela spasiti", govori dok, umotana u deku, gleda ostatke svog doma.

"I ja i suprug smo nezaposleni, ne znamo šta ćemo sada. Iz opštine su nam rekli da će nam neko vrijeme plaćati kiriju za smještaj", kaže promrzla.

Od posljedica pokretanja klizišta sinoć oko 20:30 sati došlo je do zatrpavanja stambenih objekata u dijelu naselja Bare, gdje je smrtno nastradala Semira Kovačević, rođena 1976.godine, dok su tri osobe povrijeđene.

Prema prvim službenim informacijama prilikom pokretanja klizišta, u ulici Prvog maja, dugačkog oko 150 metara i 500 metara širine, došlo je do rušenja i zatrpavanja tri stambena objekta.

Tom prilikom bile su ugrožene 23 osobe, od koji se njih 19 uspjelo na vrijeme izvući iz objekata, dok su dvije žene i dvije djevojčice ostale zarobljene pod ruševinama.
Kao tornado

Blizu 25 godina u naselju Bare živjela je 32-godišnja Asmira Ćosić koja je sinoć ostala bez svega što je imala. Kroz suze govori kako u njenoj porodici, osim oca, niko ne radi.

"Sve mi je srušeno, zatrpano, ništa nismo uspjeli spasiti. Imali smo i nešto stoke, dio smo uspjeli spasiti", izjavila je.

Njen rođak Nisvet Ćosić živio je nedaleko od nje i prenio je svoje utiske od sinoć.

"Kao da je bio tornado. Sve trese, puše, strava i užas… Mislio sam da led pada iz neba, takva je buka bila. Kada sam izašao napolje, mislio sam da se oblaci 'vrte' 300 na sat, tako se zemlja tresa. Onda sam čuo kako se lome barake i kako sve pada", kaže.

Njegova peteročlana porodica živi u kući koja nije pogođena klizištem, no nalazi se u opasnoj zoni i kaže kako im "ne pada na pamet da se sada vrate" u nju.

Ne propustite