Iran se ne može razvijati u izolaciji

Svijet
Iran se ne može razvijati u izolaciji
Iran ne može da dostigne održiv razvoj u izolaciji, izjavio je danas iranski predsjednik Hassan Rohani, ističući i da Iran neće trgovati svojim principima radi dostizanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama. "Naše političko iskustvo nam govori da zemlja ne može dostići stabilan rast u izolaciji, ali to ne znači da ćemo odustati od naših principa", rekao je Rohani na otvaranju ekonomske koinferencije u Teheranu, a prenosi iranska poluzvanična agencija Fars.

Iran ne može da dostigne održiv razvoj u izolaciji, izjavio je danas iranski predsjednik Hassan Rohani, ističući i da Iran neće trgovati svojim principima radi dostizanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

"Naše političko iskustvo nam govori da zemlja ne može dostići stabilan rast u izolaciji, ali to ne znači da ćemo odustati od naših principa", rekao je Rohani na otvaranju ekonomske koinferencije u Teheranu, a prenosi iranska poluzvanična agencija Fars.

Iranski predsjednik je rekao da su pregovori o iranskom nuklearnom programu posvećeni uspostavljanju mosta između Irana i Grupe P5+1 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka) za prevazilaženje jaza.

"Dani kada se govorilo da dolazak stranih investitora ugrožava našu nezavisnost su prošli", rekao je Rohani, a prenosi AFP.

"Naši ideali nisu povezani s centrifugama (za obogaćivanje uranijuma), već sa našim srcima i željama. Želimo da stojimo na svojim nogama, da imamo manju potrebu da izvozimo naftu (...) Ukoliko se to dogodi, naši nuklearni pregovori će brže napredovati", rekao je predsjednik Irana.

Tokom pregovora Iran i "pregovaračka šestorka" dogovorili su se da produže pregovore do 1. jula pošto nisu dostigli trajni sporazum o brojnim ključnim pitanjima. Rohani je otvarajući prvi ekonomski forum o iranskoj privredi u Teheranu ukazao i na važnost konkurentnosti iranske privrede, prenijela je IRNA.

On je, također, pozvao sve kompanije da rade potpuno transparentno. Na prvoj konferenciji o iranskoj ekonomiji s temom Strategija dostizanja održivog rasta i zapošljavanje prisustvuje nekoliko ministara, univerzitetskih profesora, vladinih zvaničnika i ekonomista.    

Ne propustite