Zaboravite na podatke o kontaktu Rossija i Marqueza

Automoto
Zaboravite na podatke o kontaktu Rossija i Marqueza
Vladajuće tijelo Moto GP šampionata se odlučilo na takav potez da bi izbjeglo potpaljivanje daljih kontroverzi.

Svjetska motociklistička federacija odlučila je da ne objavi podatke telemetrije o kontaktu između Valentina Rossija i Marca Marqueza na Velikoj nagradi Malezije.

Vladajuće tijelo Moto GP šampionata se odlučilo na takav potez da bi izbjeglo potpaljivanje daljih kontroverzi.

Sukob između ’Doktora’ i vozača Repsol Honde obilježio je sam finiš prošle sezone u kojoj je Rossijev timski kolega iz Yamahe Jorge Lorenzo osvojio titulu.

Italijan je optužio Marqueza da se umiješao u njegovu borbu sa Lorenzom, pred okršaj na „Sepangu“, zbog dešavanja na prethodnoj trci koja je vožena u Australiji. Na Velikoj nagradi Malezije njih dvojica su vodili veliku borbu, da bi u jednom trenutku Rossi usporio u želji da natjera Marqueza da ode preširoko, ali je došlo do kontakta, a mladi Španac je izletio sa staze i odustao, prenosi B92.net.

Honda je poslije tog incidenta objavila da ima podatke koji će pojasniti šta se tačno desilo u Sepangu, pošto su se pojavile optužbe da je Rossi šutnuo Marqueza kada je došlo do kontakta. Međutim, japanski tim je odbio da javno objavi podatke na posljednjoj trci sezone, Velikoj nagradi Valencije, pošto je od njega to tražila FIM. Prvi čovjek tog tijela Vito Ippolito rekao je da su se FIM i Honda usaglasile da sve informacije ostanu privatne. 

„Istina je da je na kraju sezone polemika oko slučaja Rossija i Marqueza dostigla nevjerovatne visine. Iz rog razloga, tražili smo od svih koji su umiješani, uključujući timove, da se suzdrže od širenja kontroverze oko toga šta se desilo u Sepangu. Honda nas je u Valenciji obavijestila da ima podatke telemetrije u vezi sa incidentom. Sada su ti podaci u našim rukama i zajedno smo donijeli odluku da ih ne objavimo“, naglasio je Ippolito. 

Zbog incidenta u Sepangu, Rossi je kažnjen pomjeranjem na začelje na posljednjoj trci sezone, koju je završio na četvrtom mjestu. Lorenzo je trijumfovao na stazi „Ricardo Tormo“ i za pet bodova je pobijedio Rossija u borbi za titulu.

Ovogodišnji Moto GP šampionat počinje Velikom nagradom Katara 20. marta.

Ne propustite