Ananas kao moćni borac protiv kancera
Bromelin molekule podstiču imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije i blokiraju protein odgovoran za pojavu raka. Pomaže pri mršavljenju, kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije...
Australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu dokazali su da je ovo voće snažan antioksidans, a vremenom bi od njega mogao da se razvije lijek protiv ove opake bolesti.
Iz izmrvljenih peteljki ananasa, stručnjaci su izdvojili dva molekula bromelina. Prvi podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, a drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto vrsta karcinoma. Poseban efekat ima na ćelije dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma, pišu Večernje novosti.
Naučnici preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat. Bromelin je, inače, veoma efikasan u tretiranju lokalizovanih zapaljenja sa edemima, tako da smanjuje upale, otoke i ožiljke. Djeluje protiv celulita, popravlja drenažu tkiva i olakšava varenje proteina. Osim toga, brzo i djelotvorno smanjuje bolove, a istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.
Zbog svojstava koja ima, ananas se preporučuje za mršavljenje, ublažavanje bora i otoka. Bromelin je djelotvoran i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Ukoliko prodre kroz kožu, može da izblijedi "staračke pege" ili ih potpuno eliminiše. Potrebno je da se ta mjesta redovno mažu vatom natopljenom sokom od ananasa.
Narodni ljekari ga preporučuju kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti, grebanja u grlu, ateroskleroze. Bogat je celulozom, pa pomaže u varenju. Nažalost, zbog veće količine šećera, dijabetičari bi trebalo da ga izbjegavaju.
Sok
Svježe iscijeđen pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača imuni sistem. Ublažava i visok krvni pritisak, pomaže kod začepljenja krvnih sudova, odličan je diuretik i štiti kosti od osteoporoze.
Brza voćna salata
Potrebna je cijeli oljušteni ananas, jedan kivi i banana, dvije jabuke i dvije šargarepe. Voće isjeckajte u činiju, pomiješajte i po želji zasladite medom ili prelivom od čokolade.