Povratak rakete SpaceX na Zemlju završio se jakom eksplozijom (VIDEO)

Svijet
Povratak rakete SpaceX na Zemlju završio se jakom eksplozijom (VIDEO)
Ilon Mask vjeruje da je glavni uzrok neuspješnog sletanja nakupljanje leda na mehanizmu usljed kondenzacije zbog teške magle koja je bila prisutna pri polijetanju rakete

Raketa Falcon 9 kompanije SpaceX poletjela je u nedjelju iz Kalifornije i u svemir je odnijela satelit za praćenje klimatskih promjena, nakon čega se okrenula i ponovo krenula put Zemlje. Ona je uz velike poteškoće uspjela da nekako sleti na platformu u Tihom okeanu, ali se tom prilikom jedna od nogu rakete polomila, pa je ona pala i eksplodirala.

Osnovni deo rakete spustio se na platformu u Tihom okeanu, ali se prizemljila grubo i tom prilikom je slomila jednu od svojih “nogu” – napisao je vlasnik SpaceX-a Ilon Mask na Twitteru.

Mask vjeruje da je glavni uzrok neuspješnog slijetanja nakupljanje leda na mehanizmu usljed kondenzacije zbog teške magle koja je bila prisutna pri polijetanju rakete.


Raketa visoka kao zgrada od 22 sprata poletjela je po magli iz vazdušne baze Vandenberg uz kalifornijsku obalu oko osam sati uveče.

Uspješno slijetanje na okeansku platformu bilo bi drugo veliko dostignuće SpaceX-a, s obzirom na to da su prije malo manje od mjesec dana uspjeli da raketu iz svemira ponovo vrate na Zemlju.

Pogledajte video:

 

Ne propustite