Diskopatija - bolest modernog doba

Zdrav život
Diskopatija - bolest modernog doba
Iako ozljede kralježaka i diskova mogu nastati kao posljedica nesreće ili nemarnih skokova, najčešće je riječ o degenerativnim promjenama zbog dugog sjedenja ili stajanja. Diskopatija je riječ koju mnogi ne vole čuti. Postoji mnogo razloga, i dvije vrste uzroka.

Iako ozljede kralježaka i diskova mogu nastati kao posljedica nesreće ili nemarnih skokova, najčešće je riječ o degenerativnim promjenama zbog dugog sjedenja ili stajanja.

Diskopatija je riječ koju mnogi ne vole čuti. Postoji mnogo razloga, i dvije vrste uzroka.

Jedan od uzroka je trauma (najčešće kao posljedica prometnih nesreća ili pada s visine), i druge vrste degenerativnih procesa u kralježnici. Da biste opisali kao diskopatiju, morate biti svjesni da je naša kralježnica građena od 32 kralješka - to je njezina tvrtka, noseći dio. No, tu je i hrskavice ili diskusi da spriječi trenje između kralježaka i ligamenata ili mišića koji se nalaze duž kralježnice.

Unutar kralježnica nalazi se splet živaca odgovornih za osjetljivost, kao i pružanje niz vitalnih funkcija, uključujući pokrete.Sustav je građen tako da su kralješci tvrdi dio koji daje snagu i podršku, a jastučići umetnuti između kralješaka služe samo i isključivo kao amortizeri.
Dakle, ako postoji povreda hrskavice koja se nalazi između kralježaka, tada dolazi do diskopatije.

Nedovoljna, kratka ili nerazumljiva medicinska objašnjenja mogu stvoriti prilično zatrašujuće mišljenje i od muhe napraviti slona. No, opustite se, sve se može riješiti.

Bol, ukočenost, vrtoglavica. To su samo neki od simptoma. Intezltet boli može biti u velikom rasponu. Od male boli do one koja će vam onemogućiti kretanje i bilo kakav vid pomicanja.

Ostale nuspojave se javljaju kao posljedica trenja između kralježaka. Bol se prenosi i na druge dijelove tijela, primjerice na rebra, zdjelice ili neke od ekstremiteta.
Diskopatiju može uzrokovati i podizanje velikog tereta uz nagle i nepravilne pokrete. 

Što učiniti ako naiđete na bolno stanje uzrokovano diskopatijom?

Prije svega potrebno je ukloniti simptome. Ako je to samo diskopatija, nema drugih patoloških procesa u kralježnici, onda je to obično nije teško, jer ona dobro reagira na fizikalnu terapiju, masažu pa čak i na kiropraktiku. Za ublažavanje i kontrolu boli, korisno je uzeti vitamin B6, koji doprinosi obnavljanju hrskavice.

Ono što je mnogo važnije zbiva se nakon tog primarnog liječenja.Diskopatija je većinom, osim kada je riječ o genetskim predispozicijama, posljedica neadekvatnog načina života, a to znači da previše sjedite ili previše stojite.

Vježba, vježba i opet vježba.

Problem ćete riješiti samo vježbanjem. Prvo ojačajte mišiće kralježnice, posebno one koji se nalaze na bolnom području.

Ne propustite