Hit u domaćoj ishrani: Ova biljka čuva srce, čisti krv i reguliše varenje!

Zdrav život
 Hit u domaćoj ishrani: Ova biljka čuva srce, čisti krv i reguliše varenje!
Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna ljekovita svojstva.

Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna ljekovita svojstva.

Iako se u svjetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je posljednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani.

3095-rukola-zelena-salata-580x0

Riječ je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja... Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka.

Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i bjelančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.

Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za liječenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospješuje liječenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke.

Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira svježa, u salatama, mada zadržava ljekovita svojstva i pri kuhanju.

(stil.kurir.rs)

Ne propustite